nieuws

Industriesector trekt bouw in westen van Duitsland uit slop

bouwbreed

De bouw trekt in het westen van Duitsland ongemeen sterk aan. Het jaar 2006 is volgens Deutsche Bauindustrie afgesloten met een productiegroei van 7 procent. “We hebben na tien jaren van neergang weer de kans het pad van de solide groei in te slaan”, zegt voorzitter Hans-Peter Keitel van brancheorganisatie Bauindustrie. Vooral in de industrieel sterke oude deelstaten tekent zich krachtig herstel af. Gemiddeld nam vorig jaar de omzet bij de Duitse bouwbedrijven met 6,5 procent toe. Hoewel de toenemende bedrijvigheid zich concentreert in het Westen van het land, laat het Oosten – dankzij Berlijn en Saksen – toch ook nog een groei van 4,5 procent noteren. Voor 2007 voorspelt Bauindustrie een afvlakkende groei. In het Westen zal de productie wat sterker stijgen (3,5 procent) dan in het Oosten (3 procent). Keitel – tevens topman van Bilfinger Berger – verwacht in 2007 de grootste impulsen vanuit het bedrijfsleven. Gedreven door de snel stijgende export, zijn zowel de fabrikanten als de sectoren handel en logistiek bereid gul te investeren. De opdrachten van het bedrijfsleven nemen dit jaar met 8 procent toe. De woningmarkt daarentegen is zwak. De investeringsgolf in 2006, door de naderende afschaffing van de eigenhuistoelage en de recente verhoging van de btw, hebben een sterk drukkend effect op de woningbouw. Ook de overheden zitten met de hand op de knip. Weliswaar willen de gemeenten graag investeren maar de lagere overheden worden kort gehouden door de deelstaten en de rijksoverheid. Voor de woningbouw en de publieke sector zit hooguit 1 procent groei in de pijplijn. Het aantal bouwvakkers stijgt dit jaar met 5000 banen licht naar 722.000.

Reageer op dit artikel