nieuws

Huis van de toekomst kan niet zonder emoties

bouwbreed Premium

Een woonhuis, ergens in Nederland, 2012. De centrale verwarming is vervangen door een natuurlijk warmtepompsysteem dat koelt in de zomer en verwarmt in de winter.

Het elektonisch prikbord houdt bij hoeveel drink- en regenwater is verbruikt en over grootvader hoeft de familie zich geen zorgen meer te maken: de spiegel in zijn aangrenzende woning herinnert hem er dagelijks aan zijn medicijnen in te nemen Welkom in het huis van de toekomst, oftewel de derde versie van Living Tomorrow in het Belgische Vilvoorde, dat per 1 maart de deuren opent voor het publiek.
Living Tomorrow is een particulier initiatief waarin uiteindelijk overheid, bedrijfsleven en consumenten samenwerken om de wereld voor te bereiden op de vormen van technologie waar we in de toekomst allemaal mee zullen worden geconfronteerd. De nabije toekomst, wel te verstaan: 80 procent van wat Living Tomorrow tentoonstelt, is vandaag of morgen beschikbaar. De overige 20 procent heeft iets meer tijd nodig; een jaar of vijf. Living Tomorrow laat zien hoe mensen in 2012 zullen wonen, werken, bankieren, reizen, boodschappen doen en van welke materialen hun huis dan zal worden vervaardigd. Want in tegenstelling tot de vorige Living Tomorrow in Vilvoorde, wat alleen uit een huis en een kantoor bestond, is deze derde editie uitgebreid met een aantal nieuwe aspecten uit het dagelijks leven. Een leven waarin gemak en luxe, in sommige gevallen zou het woord lui niet misstaan, centraal staan.
Wat bijvoorbeeld te denken van de douchekraan, die vanuit bed kan worden aangezet en op de juiste temperatuur kan worden ingesteld? Of van het elektronische prikbord in de keuken? De gebruiker schrijft op het scherm met zijn vinger op het boodschappenlijstje het woord rode wijn, kopieert dit vervolgens naar het schermpje televisie, waarop de tv in de huiskamer onmiddellijk een filmpje begint af te spelen van een bepaalde rode wijn en de streek waaruit deze afkomstig is. De keuken is geheel vervaardigd van Corian, een materiaal waar alles van te maken is, in een geheel, zonder naden, legt de gids uit. “Bovendien is het volledig warmtebestendig. Zelfs als je er een sigaret op uitdrukt, blijft er geen brandvlek achter.”

Hypermodern

Aan de keuken grenst de strak ingerichte woonkamer, die niet alleen qua temperatuur koud aandoet. Strak ingericht met hypermodern meubilair en stereo-apparatuur, en een radiator die meer op een kunstwerk lijkt. Het is gemaakt van onder andere aluminium, en de verf eronder verandert van kleur als de temperatuur stijgt. Het hellend dak boven de patio is uitgerust met een installatie bestaande uit dubbel, halfdoorzichtig fotovoltaïsch glas; de lamellen passen zich automatisch aan de stand van de zon aan. Energiezuinigheid en milieuvriendelijkheid zijn sleutelwoorden in Living Tomorrow.
Op pagina 3:
Living Tomorrow: Technologie meer integreren in dagelijks leven.

Reageer op dit artikel