nieuws

HomePlan nog lang niet uitgebouwd in Zuid-Afrika

bouwbreed

Met de tachtig huizen voor aidswezen die inmiddels in Kwazulu-Natal in Zuid-Afrika zijn gebouwd, is de stichting HomePlan er nog lang niet. De komende twee jaar komen daar nog minstens 120 zogeheten family homes bij, laat Coen Kouwenhoven van de stichting weten.

Een family home is een prefab, in Nederland gefabriceerde woning van 6 bij 3 meter. Niet groot, “maar voor de allerarmsten van de bevolking daar is van niets naar een woning van 6 bij 3 een enorme stap vooruit”, licht Kouwenhoven toe. “Zo’n woning geeft ze een thuis, een vorm van bescherming en eigenwaarde. Bovendien is een vast woning nodig om deze grond te kunnen behouden. De kinderen waarvoor we deze huizen bouwen, hebben geen familie meer. Aids heeft daar een hele generatie weggeslagen. Het enige wat ze nog hebben, is de grond die aan hun familie toebehoorde. De plaatselijke wet schrijft voor dat op deze grond gedegen woningen moeten staan, anders vervalt het erfrecht van de kinderen op deze grond.” De woningen zijn gemaakt van houtskeletbouw, de daken zijn van kunststof. Per boot worden ze naar Kwazulu-Natal verscheept, waar ze vrij eenvoudig kunnen worden opgebouwd door een plaatselijke bouwploeg. Deze ploeg staat onder leiding van een medewerker van de stichting HomePlan. “Zo verschaffen we ook nog wat werkgelegenheid.”
Sinds kort heeft HomePlan steun van House on Wheels, ambassadeurs van HomePlan die geld en goederen inzamelen voor de family homes in Zuid-Afrika. Vanavond vertrekt een team van House on Wheels per truck naar Kwazulu-Natal, waar het minstens vijftien nieuwe woningen wil bouwen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels