nieuws

Groningers bepalen toekomst Grote Markt

bouwbreed

Iedere inwoner van de stad Groningen boven de 18 mag meebeslissen over de nieuwe bibliotheek aan de Grote Markt. Ze kunnen kiezen uit de ontwerpen van zeven verschillende architectenbureaus.

Het nieuwe gebouw, het Groninger Forum, gaat plaats bieden aan de openbare bibliotheek, het Scheepvaartmuseum en een deel van de collectie uit het Groninger Museum.
De architecten hebben de opdracht gekregen een opvallend gebouw te ontwerpen, met veel open ruimtes en verschillende ingangen.
Dat is gelukt. De zeven ontwerpen vallen enorm op in de oude binnenstad, niet alleen door hun hoogte, maar zeker door de spectaculaire en ambitieuze ontwerpen. De ontwerpen zijn gemaakt nadat de zeven bureaus zijn geselecteerd uit een totaal van 45 inzendingen.
Komend weekeinde geven de architecten uitleg bij de ontwerpen in de Martinikerk.
Groningers kunnen tot 1 februari 2007 via internet stemmen op drie van de ontwerpen. Niet alleen inwoners van de stad mogen stemmen. Er wordt ook een oordeel uitgesproken door mensen die buiten de stad wonen, en door Groningse scholieren. Het oordeel van de bevolking wordt vervolgens meegewogen in een voorstel van het college van B en W, samen met het advies van de beoordelingscommissie, die onder leiding staat van oud-rijksbouwmeester Wytze Patijn. Ten slotte beslist de gemeenteraad welk ontwerp wordt uitgevoerd. Volgens een woordvoerder van de gemeente zal die beslissing eind maart worden genomen.

Gemeentehuizen

Groningen is niet de eerste gemeente die de bevolking vraagt zich uit te spreken over een ontwerp voor een groot publiek gebouw. Eind vorig jaar organiseerden zowel Delft als Gouda een prijsvraag onder de bevolking over nieuw te bouwen gemeentehuizen. Beide keren gooide een ontwerp van bureau Soeters hoge ogen. Bij de zeven in Groningen zit geen ontwerp van Soeters.
Het Groninger Forum is onderdeel van een grondige renovatie van het gebied rond de Grote Markt. Zo wordt het huidige plein aan de Nieuwe Markt helemaal verbouwd, en wordt een parkeergarage aangelegd. In totaal kost de hele operatie meer dan 60 miljoen euro. Het nieuwe plein moet in 2012 klaar zijn.

Reageer op dit artikel