nieuws

Geen overdrachtsbelasting meer voor panden familiebedrijf

bouwbreed Premium

Bedrijfspanden die worden overdragen aan familieleden zijn voortaan automatisch vrijgesteld van de 6 procent overdrachtsbelasting. Dat heeft het ministerie van financiën bekendgemaakt.

Voorwaarde is wel dat er sprake moet zijn van het overdragen van de gehele onderneming, waarin het pand kan zitten. De vrijstelling voor de belasting geldt vanaf 1 januari van dit jaar. De aanpassing is al gepubliceerd in de Staatscourant; maar niemand die het is opgevallen.
De vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor bedrijfspanden bestond al wel, laat het ministerie weten. “Maar moest binnen een maand na de transactie worden aangevraagd. Deze aktevoorwaarde is komen te vervallen. Dat vonden we ouderwets”, aldus een woordvoerder. Dat is een zegen voor veel bedrijven omdat in het verleden veel ondernemers dit vergaten.
MKB-Nederland is zeer in zijn nopjes met de nieuwe vorm van de overdrachtsbelasting. “Hiervoor was het nog zo dat iemand er recht op had, maar het nog wel moest claimen. Nu heeft minister Zalm besloten dat dit niet meer hoeft. Daar zijn wij erg blij mee”, aldus secretaris fiscale zaken Jurgen Warmerdam van de werkgeversorganisatie.
Positieve blik
Volgens Warmerdam – die het ministerie van financiën in juni zelf benaderde met de problematiek – heeft financiën beloofd dat het ook in voorkomende gevallen met een positieve blik zal kijken naar eventuele claims. “Dus met terugwerkende kracht kan dit ook gelden. Hoewel we nog wel een slag om de arm houden.”
MKB-Nederland denkt nu ook dat de kosten van de notaris – wat betreft familieoverdrachten – in de toekomst omlaag kan. De notaris hoeft zich namelijk niet meer bezig te houden over de aangifte van het onroerend goed bij de fiscus, zegt Warmerdam. “Op meerdere fronten dus voordeel voor de belastingbetaler.”
De automatische vrijstelling gaat ook op voor het onroerend goed dat wordt verkocht aan het Rijk, de provincie, gemeenten en waterschappen. Ook is het van toepassing bij een fusie, een splitsing of reorganisatie van een bedrijf.
De wet schrijft voor dat kinderen, kleinkinderen, broers, zusters en echtgenoten daarvan in aanmerking komen om een familiebedrijf als familielid over te nemen.

Reageer op dit artikel