nieuws

foto woudagemaal

bouwbreed

Omdat het water in de Friese boezem snel steigt is het Woudagemaal bij Lemmer deze dagen weer in gebruik genomen. Het is het enige nog werkende stoomgemaal in Nederland en heeft een capaciteit van 66 kuub per seconde. Ook naar de huidige maatstaven is dat nog fors. Het veel modernere Hooglandgemaal bij Stavoren dat sinds zondagavond al draait heeft met vier elektrische pompen heeft een vermogen van maximaal 98 kuub per seconde.

Omdat het water in de Friese boezem snel steigt is het Woudagemaal bij Lemmer deze dagen weer in gebruik genomen. Het is het enige nog werkende stoomgemaal in Nederland en heeft een capaciteit van 66 kuub per seconde. Ook naar de huidige maatstaven is dat nog fors. Het veel modernere Hooglandgemaal bij Stavoren dat sinds zondagavond al draait heeft met vier elektrische pompen heeft een vermogen van maximaal 98 kuub per seconde.
Het Woudagemaal is vernoemd naar de ontwerper van het in 1920 in gebruik genomen gemaal. Voor een utilitair gebouw is het uitzonderlijk rijk gedecoreerd in een stijl die doet denken aan de Amsterdamse school. Sinds 1977 staat het op de monumentenlijst en sinds een paar jaar ook op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het is nog steeds in gebruik voor het geval de boezem van Friesland sterk steigt. Na de regenval van de vorige week was de grond in Friesland verzadigd. Dat betekent dat water dat deze dagen valt direct op de boezem terecht komt en het peil omhoog stuwt.

Reageer op dit artikel