nieuws

Fikse strop Rijk door fout met ESF-subsidie

bouwbreed Premium

Door de abrupte sluiting van het ESF-loket voor Europese subsidies per 1 november 2005 heeft de overheid een strop van honderden miljoenen euro’s.

Door de abrupte sluiting van het ESF-loket voor Europese subsidies per 1 november 2005 heeft de overheid een strop van honderden miljoenen euro’s.
Dat is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State die heeft bepaald dat staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken) alsnog een groot aantal subsidieaanvragen voor scholing en werkgelegenheidsprojecten in behandeling moet nemen. Met de aanvragen voor subsidie uit het Europees Sociaal Fonds is in totaal 450 miljoen euro gemoeid.
Op 28 oktober 2005 besloot Van Hoof abrupt het ESF-loket te sluiten omdat na een sterke stijging van het aantal aanvragen de subsidiepot leeg was. De staatssecretaris ontving daarop honderden bezwaarschriften van aanvragers die stelden dat zij niet tijdig van de sluiting van het loket op de hoogte waren gesteld. De Raad van State heeft hen daarin nu in het gelijk gesteld. Volgens de bestuursrechter mochten de aanvragen tussen 28 oktober en 1 november, de dag dat het besluit tot sluiting van het ESF-loket in de Staatscourant bekend werd gemaakt, niet zomaar als ‘te laat’ worden afgewezen.
Staatssecretaris Van Hoof heeft de Tweede Kamer woensdag laten weten dat hij de aanvragen van deze bezwaarmakers alsnog in behandeling neemt. Volgens een woordvoerder van Van Hoof wordt doorgaans iets meer dan de helft van de aanvragen voor subsidie uit Europees Sociaal Fonds toegekend. Hij wijst erop dat het kabinet lopende de juridische procedure al voor de zekerheid 240 miljoen euro heeft gereserveerd.

Reageer op dit artikel