nieuws

Dubbeldeksweg is in Japan een heel gewoon fenomeen

bouwbreed Premium

In Japan is de dubbeldekssnelweg een gewoon fenomeen. De vaste Kamercommissie van Verkeer is tijdens het werkbezoek vooral onder de indruk van het verkeerssysteem.

“We kunnen hier veel leren om de capaciteit in de Randstad op peil te brengen”, is de belangrijkste conclusie van VVD-Kamerlid Paul De Krom.
De CDA-leden Jan Mastwijk en voorzitter Joop Atsma zitten deze week samen met verkeersminister Karla Peijs in Japan. Met de Nota mobiliteit in het achterhoofd is vooral aandacht voor tolwegen, verkeersmanagement en snel openbaar vervoer. Het gezelschap is beperkt, want SP-Kamerlid Emile Roemer wilde niet mee omdat het land nog de doodstraf voert en PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma haakte op het laatste moment af vanwege de formatiebesprekingen.
Dat neemt niet weg dat Nederland de komende jaren 80 miljard euro gaat investeren in de infrastructuur en daarbij veel kan leren van Japan. VVD-Kamerlid Paul de Krom is vooral onder de indruk van het zeer stipte openbaarvervoersysteem. “Bij 12 seconden vertraging volgt al een verontschuldiging op het perron.” Station Tokyo verwerkt probleemloos 1,7 miljoen reizigers per dag en elke 7 minuten rijdt een hsl tussen Tokyo en Nagasaki.
Wat de Kamerleden daarbij vooral opvalt is de vergaande privatisering van vervoersmaatschappijen, maar ook van sporen en wegen. Het werkt hier, maar gaat voor Nederland echt een stap te ver, is de conclusie van de Kamerleden. De belangrijkste les die de Kamerleden leren is dat het verkeer het meest is gebaat bij een politiek van “en-en-en”. “Dus zowel investeren in de wegen als het openbaar vervoer als beter vervoersmanagement”, verwoordt Paul de Krom. Zelfs in Japan zijn files en wordt zowel de binnen- als buitenring van Tokyo aangepakt, maar volgens de prognose is de capaciteit binnen tien jaar op peil. Een belofte waar de Nederlandse minister zich niet meer aan waagt.
De Kamerleden zien weinig in het Japanse tolsysteem. “De enige reden is geld verdienen en die richting willen we in Nederland niet op.”

Reageer op dit artikel