nieuws

Den Haag wil vier hoge windturbines

bouwbreed Premium

Milieuwethouder Pieter van Woensel heeft de ambities om op drie of vier plaatsen langs de A4 hoge windturbines te plaatsen. In opdracht van de gemeente onderzocht Grontmij mogelijke locaties voor energiemolens tot 120 meter hoog. Uit het onderzoek blijkt dat rond het Prins Clausplein enkele locaties geschikt zijn. Ypenburg biedt minder hoge “uitzichtpunten”, maar het knooppunt kent echter meer openheid. Hierdoor zijn de turbines makkelijker waarneembaar op grotere afstand.

Milieuwethouder Pieter van Woensel heeft de ambities om op drie of vier plaatsen langs de A4 hoge windturbines te plaatsen. In opdracht van de gemeente onderzocht Grontmij mogelijke locaties voor energiemolens tot 120 meter hoog. Uit het onderzoek blijkt dat rond het Prins Clausplein enkele locaties geschikt zijn. Ypenburg biedt minder hoge “uitzichtpunten”, maar het knooppunt kent echter meer openheid. Hierdoor zijn de turbines makkelijker waarneembaar op grotere afstand.
De windturbines, die waarschijnlijk wit of lichtgrijs van kleur worden, kunnen een plaats krijgen op het GAVI-terrein en het verderop gelegen terrein van TNO.
In Ypenburg onderzocht Grontmij het terrein van Wereldhave en een locatie achter de golfbaan van Rijswijk. Twee beoogde locaties bij het nieuwe stadion van ADO-Den Haag blijken niet mogelijk door de aanwezigheid van twee hogedrukgasleidingen.
Onduidelijk is hoe de turbines er uit moeten zien. Volgens het onderzoek leent het Prins Clausplein zich voor turbines van 80 meter hoog, goed voor een vermogen van 2 megawatt. Het GAVI-terrein biedt eventueel ruimte aan 120 meter hoge windvreters. Grontmij wijst er echter op dat deze molens die 6 megewatt opwekken nauwelijks commercieel leverbaar zijn. Den Haag, Rijswijk, stadsgewest Haaglanden en de provincie Zuid-Holland moeten de locaties formeel goedkeuren.

Reageer op dit artikel