nieuws

De Aussies komen

bouwbreed Premium

‘Down under’ laat in toenemende mate zijn invloed gelden in Europa. Hochtief kan erover meepraten.

‘Down under’ laat in toenemende mate zijn invloed gelden in Europa. Hochtief kan erover meepraten.
De Australische investeringsbank Macquarie kijkt als een oprecht hedgefund of Hochtief niet gesplitst kan worden. Volgens geruchten had de bank al in 2005 een oogje op de meest internationale bouwer van Europa.
Nu grootaandeelhouder August von Finck van zijn aandelen af wil, zien de Aussies een nieuwe kans. Het bedrijf zou dan opgesplitst moeten worden onder het motto dat de delen meer waard zijn dan het geheel.
Toch zou het een fout zijn Macquarie te vergelijken met ordinaire hedgefunds als Paulson en Centaurus die Sjoerd Vollebregt van Stork het leven zuur maken. Zomaar een greep uit de activiteiten van Macquarie leert dat de bank in heel veel Europese zaken een vinger in de pap heeft. Zo hebben de Aussies Goldman Sachs behoorlijk dwars gezeten toen de Amerikanen de Associated British Ports, beheerder van 22 Britse havens, wilde overnemen.
De Australi ë rs zitten verder dik in Ferrovial en hebben via deze Spaanse link ook bemoeienis met de herstructurering van de Eurotunnel samen met Vinci en het Spaanse Cinta. Daarnaast heeft het infrastructuurfondsen opgezet, waarin ABP in het Europese deel een belang van 20 procent heeft. Bruggen in Portugal, tolwegen in Engeland, Autoroutes in Frankrijk en tolwegen in de Verenigde Staten behoren eveneens tot de activiteiten. Kortom, het is een bank die fors te maken heeft met de bouw en concessies.
Het gerucht rond Hochtief heeft de beleggers in de Duitse bouwers geen windeieren gelegd. Het aandeel steeg op de Duitse beurs in een week tijd van 55 naar 62 euro. Vrijdag deden winstpakkers de koers weer iets dalen. Normaal gesproken laten beleggers zich maar al te vaak leiden door emoties. Des te opvallender was daarom deze week Siemens. Onze eigen Neelie Kroes trakteerde het technologieconcern op een boete van 400 miljoen euro. Normaal gesproken zou dit aanleiding zijn voor een forse koersdaling. Niet zo bij Siemens. Dankzij mooie kwartaalcijfers waaruit bleek dat het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening goed zit, steeg het aandeel zelfs om vrijdag weer wat te zakken.
In Nederland was het maar saai op de beurs althans wat de bouwfondsen betreft. De vastgoedfondsen werden geacht te dalen, maar dat is in de slotkoersen niet terug te vinden. Opvallend is wel ­Grontmij dat er in een week tijd meer dan 5 euro bijpakte op bijna 102 euro.
Het wordt duidelijk tijd voor concessiecontracten in Nederland. Dan zorgen de Aussies wel voor leven in de brouwerij.

Reageer op dit artikel