nieuws

bouwopdebeurs1501

bouwbreed

Waarom, zo zal menig belegger verzuchten, zijn advocatenkantoren niet beursgenoteerd. Sinds het vanouds toegepaste Rijnlandse model hoe langer hoe meer vervangen wordt door het Angelsaksische model, zijn het immers de juristen die uitmaken hoe bedrijven moeten handelen.

Waarom, zo zal menig belegger verzuchten, zijn advocatenkantoren niet beursgenoteerd. Sinds het vanouds toegepaste Rijnlandse model hoe langer hoe meer vervangen wordt door het Angelsaksische model, zijn het immers de juristen die uitmaken hoe bedrijven moeten handelen.
Het model is overgewaaid uit Amerika en Engeland waar de advocaten al veel langer een rijke kleermaker hadden. Topmannen uit met name Amerika vinden het juridische toezicht niet erg. Zelfs al trekken ze zich niets aan van de adviezen waardoor ze fouten maken, dan nog krijgen ze miljoenen mee.
In Nederland blijft het echter wennen. Stork bijvoorbeeld kent inmiddels de weg naar de Amsterdamse Prinsengracht wel. Maar het leidt behoorlijk af al dat geneuzel bij de Ondernemingskamer.
De Rotterdamse rechter moet zich nu ook al buigen over de zaak tussen Thyssen Krupp en Arcelor Mittal over Dofasco.
Al jaren wordt er geklaagd over de juridisering van de maatschappij. Vooral het bedrijfsleven is daar sterk in zeker als het gaat om bezwaar- en beroepsprocedures tegen vergunningen. Daar hebben ze last van, het vertraagt hun groeikansen.
Daarom is het opmerkelijk dat bedrijven en hun aandeelhouders nu zelf het juridische wapen hanteren om hun geschillen te beslechten. Wellicht heeft het te maken met het onder water zetten van de polder door werkgevers-topman Bernard Wientjes. Die wil met zijn counterparts van de werknemers over alles praten als hij zijn zin maar krijgt. Zo niet, dan heeft praten geen zin.
Zolang advocatenkantoren niet naar de beurs mogen, moeten beleggers het maar doen met de bestaande fondsen. Een schuin oog op Amerika leverde nogal wat gejojo op van de indexen.
Bij individuele aandelen was er weinig lijn te ontdekken in de sentimenten van de beleggers. Door de lage olieprijzen ging uiteraard Shell wat achteruit met in het kielzog Fugro.
BAM had woensdag een opsteker met een stijging met 2,8 procent. Het zal te maken hebben met een groeiend vertrouwen dat het grote lek Wayss & Freytag nu eindelijk gedicht is.
Baggeraar Boskalis leek deze week wat in te leveren maar pakte later weer wat terug. De strapatsen van Rusland rond de levering van aardgas beloven de nodige investeringen waar Boskalis van kan profiteren. Bovendien is het bedrijf niet Angelsaksisch. Dat scheelt advocatenkosten.

Reageer op dit artikel