nieuws

Bouw moet hbo’ers beter vasthouden

bouwbreed Premium

De bouw moet zich bij het arbeidsmarktbeleid minder laten leiden door de conjunctuur en meer door continuïteit. Alleen op die manier zal de interesse bij hbo’ers voor een baan in de sector toenemen.

Het personeelsprobleem in de bouw is geen kwestie van imago, maar van werkzekerheid en loopbaanmogelijkheden. Dat viel op te maken uit een discussie tijdens de InfraTech in Rotterdam, georganiseerd door de vakgroep civiele betonbouw en de vakgroep waterbouw van Bouwend Nederland.
“We hebben op dit moment bij de aantrekkende bouwmarkt geen enkel probleem om stageplaatsen te vinden voor onze studenten. De werkgevers staan op de stoep omdat ze onze afgestudeerden willen hebben. Maar als het weer wat slechter gaat, moeten we leuren om stageplaatsen”, schilderde Nadia Stringer van de Hoge School Utrecht, vakgroep Civiele Techniek het probleem.
Zij kreeg bijval uit de zaal van vertegenwoordigers van enkele bedrijven die de hand in eigen boezem durfden steken. “Als het slechter gaat gooien we inderdaad als eersten de leerlingen eruit. Dat is niet goed voor de continuïteit”, klonk het schuldbewust.

Opdrachtenstroom

Aan de andere kant speelt uiteraard ook de discontinuïteit in de opdrachtenstroom. Als en de Westerscheldetunnel en de Betuwelijn en de HSL Zuid tegelijkertijd in uitvoering zijn, vreet dat de capaciteit volledig op. Zij die werken afgelopen, dan valt er even een gat waarbij er al snel overcapaciteit is. Dat ontslaat werkgevers er echter niet van om toch hun personeel zoveel mogelijk vast te houden, liet ondernemer Maarten Leijgersberg weten.
De discussie was aangeslingerd door Joost Louman van BouwFlex die het gehoor voorhield dat aannemers moeten leren leven met het feit dat zij hun arbeidsbestand in toenemende mate uit het buitenland moeten halen. Het was een stelling waarmee een meerderheid van de toehoorders het duidelijk niet eens was.
Investeren in opleidingen en vasthouden van personeel is veel belangrijker, vond bijna 60 procent van de toehoorders, waaronder juist de opdrachtnemers zeer goed vertegenwoordigd waren. Zij konden zich dan ook goed vinden in het weerwoord van Antoinette Knoet die vanuit de onderwijswereld de stelling poneerde dat de bouw geen continuïteit opbouwt als je buitenlanders haalt. “In conjuncturele hoogtijdagen kan het voorkomen dat je niet ontkomt aan het binnenhalen van buitenlanders. Maar het mag geen structurele oplossing worden”, vond zij.
De stelling dat aannemers het tekort aan hbo’ers zelf in de hand gewerkt hadden, werd dan ook door 42 procent van de aanwezigen gesteund. Zo’n 40 procent was het er niet mee eens.

Reageer op dit artikel