nieuws

Bekistingssysteem voor het snelle handwerk

bouwbreed

Een nieuw lichtgewicht systeem van Noe Bekistingstechniek maakt het mogelijk om razendsnel en handmatig bekistingen op te bouwen. Behalve in aluminium levert het Duitse bedrijf het product nu ook in een voordelige en krachtige stalen versie.

Het idee achter de Alu L Wandbekisting ‘Superlichtgewicht’ is dat een bekisting ook snel met de hand moet kunnen worden opgebouwd op een bouwplaats die niet beschikt over hijsmaterieel. De panelen van het bekistingssysteem wegen daarom niet meer dan 20 kg/m 2 . Toch is de sterkte aanzienlijk, met een toelaatbare betondruk 60 kN/m 2 . De opbouw ervan is mede eenvoudig omdat slechts twee verschillende profielen worden gebruikt voor het systeem. De verbindingen tussen de bekistingselementen zijn zo ontworpen dat deze vanzelf in het slot vallen en met een tik van hamer kunnen worden gezekerd. Volgens het bedrijf, dat het product presenteerde op de Bau 2007 in München, is het resultaat zodanig dat nabewerking van het gestorte beton onnodig is.
In eerste instantie was het systeem van Noe vooral geschikt voor kleine bouwplaatsen, maar de introductie van grotere elementen van 2,00 x 2,75 meter en 2,00 x 1,50 meter maakt het systeem ook voor grootschaliger projecten interessanter.

Goedkoper

De nieuwe Noe Light Wandbekisting biedt een goedkoper alternatief voor de Alu L. Voor de opbouw van de bekisting wordt niet het dure aluminium, maar worden hoogwaardige en duurzame stalen walsprofielen gebruikt. Het paneelgewicht is daardoor iets hoger: 26 kg/m 2 . De toelaatbare betondruk bedraagt 50 kN/m 2 . De tafelomvang varieert van 300, 275 en 175 centimeter in de hoogte tot 75, 50, 45 en 25 centimeter in de breedte. Hoeken van 60 tot 150 graden zijn ‘standaard’ voor de Noe Light. De diverse aanspan- en bevestigingsmogelijkheden zorgen ervoor, “dat er eigenlijk geen curve bestaat die met de Noe Light niet is uit te voeren”, zo stelt de producent.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels