nieuws

Baksteenfrabrikant CRH bouwt machine voor straatbakstenen

bouwbreed

Baksteenfabrikant CRH Clay Products werkt aan de ontwikkeling van een bestratingsmachine. De onderneming brengt de branche hiermee in een lastig parket. De Arbeidsinspectie heeft op verzoek van de steenbakkers zelf een ontheffing verleend voor de wettelijk verplichting om machinaal te bestraten, omdat dat niet mogelijk zou zijn.Machinaal bestraten met gebakken stenen kan volgens de industrie nog niet, omdat de straatstenen niet door de huidige machines kunnen worden verwerkt. Zo zouden de stenen niet met zuignappen opgepakt kunnen worden en zorgen de maatverschillen van de stenen voor problemen.

Uit tests blijkt nu dat bakstenen zonder problemen door zuignappen opgepakt kunnen worden. De verdere resultaten van het onderzoek worden eind maart bekend. Volgens deskundigen zou binnen een halfjaar een machine op de markt gebracht kunnen worden die in staat is straatbakstenen te leggen.
Theo van Baal van CRH Clay Products laat weten dat de experimenten met bestratingsmachines worden uitgevoerd in samenwerking met Robostreet, een bedrijf uit Ermelo dat een bestratingsmachine heeft ontwikkeld waarbij gebruik wordt gemaakt van een robotarm.

Bot

De baksteenindustrie klaagde eerder over de botte manier waarop de arbeidsinspectie de nieuwe richtlijn heeft ingevoerd. De baksteenproducenten zijn niet bij de besluitvorming betrokken en voelen zich naar eigen zeggen overvallen door het verplichte gebruik van bestratingsmachines.
Piet Oskam van het Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom reageert schamper op het gemopper van de baksteenproducenten. “Ze waren aangesloten bij de VMS, een platform dat machinaal bestraten wil bevorderen en waarin overheden en bestratingsbedrijven samenwerken. Maar daar zijn ze weer uitgestapt. Als je niet mee wil doen, moet je niet raar opkijken als je er niet bij betrokken wordt.”
“Steenfabriek De Bylandt in Tolkamer was voor de overname door CRH in 2004 inderdaad lid van VMS”, laat Van Baal weten. Na de overname zijn de inspanningen van het bedrijf voor machinaal bestraten in de ijskast beland. Van Baal: “Destijds wilde de markt nog niet. Maar het gaat nu toch sneller dan we dachten.”
Piet Wijman van Huwa-Vandersanden, naast CRH en Wienerberg een van de drie grootste producenten van straatbakstenen, relativeert de uitzondering die de Arbeidsinspectie maakt. Volgens de bestuurder maakt de regelgeving voor het machinaal bestraten het mogelijk om in gevallen waarbij het gebruik van een machine niet mogelijk is, de verplichting vervalt. Sinds 1 oktober 2006 moeten oppervlaktes groter dan 1500 vierkante meter machinaal worden bestraat.
Op p agina 2:
Robotarm ontlast straatmaker.

Reageer op dit artikel