nieuws

Architecten en ingenieurs zien omzet verdubbelen

bouwbreed Premium

De omzetgroei van architecten- en ingenieursbureaus is in de eerste drie kwartalen van 2006 naar 9 procent gestegen. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is de groei van de sector daarmee verdubbeld.

De omzet van de adviessector stijgt al sinds het derde kwartaal van 2004. In dat jaar daalde het aantal opdrachten weliswaar met 2 procent, maar de prijzen gingen in dezelfde periode met 3,6 procent omhoog. “De groeiende woningbouw staat op nummer één”, vertelt econoom Michel Vergeer van het Centraal Bureau voor Statistiek over de oorzaak van de sterke toename van de groei. Daarnaast profiteren de ingenieurs van de hoge olieprijs. Vergeer: “De dure olie maakt het rendabel ook op lastige locaties olie te winnen. Ingenieursbureaus moeten daar dan iets voor verzinnen.”
In 2006 realiseerde de architecten en ingenieurs een omzet van 10,5 miljard euro. Een kwart van het volume staat op naam van bureaus met meer dan vijfhonderd man personeel. Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) namen slechts 7 procent van de totale markt voor hun rekening. Het aantal ondernemingen in de adviesbranche groeide tussen 2002 en 2006 met 13 procent naar zeventienduizend. De sterke toename komt voor rekening van zzp’ers. Vergeer: “Een paar jaar geleden ging het niet zo goed met de architecten. Mensen die niet aan een baan kunnen komen beginnen dan voor zichzelf.”

Reageer op dit artikel