nieuws

Architect niet bang voor museumopdracht Jemen

bouwbreed

Het Nederlandse architectenbureau VVKH ontwerpt het nationale wetenschapsmuseum van Jemen in de hoofdstad Sana’s.

“Angst gehad? Geen moment. Ik kon mijn portemonnee op de grond laten vallen. Ontvoeringen van toeristen vinden vooral buiten de stad plaats”, aldus Fons Verheijen. Van de zomer bezocht de architect de meest zuidelijke staat van het Arabische schiereiland aan de Golf van Aden voor het eerst. “Om de cultuur te proeven.” Verheijen belandde in een “bijna middeleeuws” tafereel waar arbeid goedkoop is en meer dan de helft van de vrouwen gesluierd over straat gaat. “Men hecht aan traditie. Ik heb dat geprobeerd te vertalen in mijn ontwerp. Het mocht alles behalve een karikatuur worden.”
De opgedane inspiratie leidde tot een modern Jemenitisch gebouwencomplex “zonder flauwekul”, dat in oktober moest concurreren met een Duitse en een Franse inzending. De zandkleurige natuurstenen gebouwentuin oogste waardering bij het ministerie van Olie en Mineralen, of te wel de opdrachtgever. Op Verheijen maakt vooral de alcoholvrije lunch na de presentatie indruk. “Grote tafels en het eten wordt continu aangevuld. Curieus.” In het nieuwe wetenschapsmuseum (30 miljoen euro) dat direct is bedoeld voor de Jemenitische bevolking, geldt het Imax-theater als landmark. Van 2 kilometer afstand moet de markante glimmende metalen koepel straks te zien zijn. In totaal beslaat het gebouwencomplex 10.000 vierkante meter expositieruimte waarvan 6000 ondergronds. “Op die manier hield ik ruimte over voor groen, iets wat in het droge Jemen spaarzaam is.” Een ondergronds bassin voorziet de museumtuin van water. In het museum komen verschillende wetenschappen aan bod. Van sterrenkunde tot biologie.

Niet zeker

Of Jemen Nederlandse architecten kansen biedt? Verheijen die het voorlopige ontwerp laat uitwerken door een lokaal ingenieursbureau is er niet zeker van. “Ze hebben er niet veel architecten, maar aan de andere kant is de staat wel arm. Jemen is geen Saudi-Arabië of Dubai.”

Reageer op dit artikel