nieuws

Als bestuurders durven, komen projecten sneller van de grond

bouwbreed

Als politieke bestuurders lef hebben, dan kunnen projecten veel sneller van de grond komen. Dat is de heilige overtuiging van een aantal (oud-)politici tijdens een debat op de Infratech.

“We moeten durven risico te nemen”, startte Theo Rietkerk, gedeputeerde van Overijssel. In de praktijk blijkt hij dat ook al gedaan te hebben. In een zogenoemd bestuurlijk kernteam hij samen met een enkele wethouder zit, hebben de bestuurders een ingewikkeld project van de grond getild. Het gaat om de N50 Kampen-Zwolle, de Hanzelijn en de aanleg van een zijarm van de IJssel.
“Een project waar normaal gesproken minstens 4 jaar nodig is, hebben we nu in 1,5 jaar voorbereid. Morgen worden er 12 handtekeningen gezet. Wellicht hebben we dingen gedaan die formeel wettelijk niet kunnen, maar we hebben ze toch gedaan”, vertelde Rietkerk.
De discussie ging over de vraag of de bestuurlijke vernieuwing van de overheid de besluitvorming van infrastructurele projecten vertraagt. Niet voor niets wordt er in de politiek gesproken over het wegsnijden van minstens twee bestuurslagen, de deelraden in gemeenten en de waterschappen.
Volgens oud-wethouder van Rob Oudkerk van Amsterdam is dat overigens een kansloze missie. “Toen Wouter Bos dat in een boek opschreef, kreeg hij direct partijgenoten die in die bestuurslagen zitten over zich heen. Bij het CDA zal dat niet anders zijn als die het voorstel zouden doen. Alleen al in Amsterdam zitten er 423 bestuurders in de deelraden. Die willen hun baan niet kwijt”, aldus Oudkerk.
Dat betekent nog niet dat alles op bestuurlijke stroperigheid vast behoeft te lopen, vindt oud-CDA Kamerlid Hans Hillen. Hij hield zijn gehoor voor dat politici geen haast maken als het gaat om een omstreden project. “Het is dus een kwestie van marketing. Jullie moeten zorgen voor draagvlak en duidelijk maken dat het gaat om een maatschappelijk belang. Als dat geregeld is, dan gaan politici er ook voor.”

Reageer op dit artikel