nieuws

Alleen bunkers helpen tegen Awacs-herrie in Schinveld

bouwbreed

Staatssecretaris Pieter van Geel ziet geen mogelijkheden om 275 woningen in Schinveld te isoleren tegen de herrie van Awacs-radartoestellen van de naburige NAVO-basis in Geilenkirchen. Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer.

D e woningen staan in een gebied waar de herrie geregeld meer dan 90 decibel bedraagt. Om de bewoners tegen dit oorverdovende lawaai te beschermen zouden draconische maatregelen nodig zijn, waaraan heel wat woningen zouden bezwijken.
“Verwacht wordt dat de meeste woningen niet geschikt zijn voor dit soort aanpassingen”, schrijft Van Geel. ”De maatregelen zijn dermate zwaar dat al snel gedacht zal worden aan sloop en herbouw. Maatregelen die genomen zouden moeten worden zijn het aanbrengen van nieuwe kozijnen, het vervangen van ramen met extra zware beglazing, het vervangen van muren, een extreme vorm van mechanisch ventileren en het vervangen van het dak.
De aanpassingen aan de woningen zijn zo ingrijpend dat er sprake zal zijn van een soort bunker of aquarium waarin wordt geleefd”. Ook vindt van Geel de kosten, 55 miljoen euro, exorbitant hoog. En dan gaat het alleen om die 275 woningen. Ook buiten deze zone staan huizen die te veel lawaai oplopen, en ook een deel daarvan zou gesloopt en herbouwd moeten worden, vreest Van Geel.

Geen oplossing

De staatssecretaris verzucht concluderend, dat isolatie ‘geen oplossing’ is. Hij hoopt er het beste van: misschien wil de NAVO ooit iets doen aan stillere motoren voor de AWACS en een aantal vluchten naar elders verplaatsen.
Voorzitter Hans Hermans van de Huisartsenwerkgroep Zuid-Limburg reageert verbolgen. ”Het Rijk weigert iets te doen aan de lawaaiveroorzakers, ten koste van de gezondheid van de mensen in Zuid-Limburg”.

Reageer op dit artikel