nieuws

2007 Wordt topjaar voor veilig en gezond werken

bouwbreed

Het is goed om zo aan het begin van het nieuwe jaar de balans op te maken en vooruit te blikken. Iedereen heeft zijn of haar goede voornemens uitgesproken en we gaan het allemaal heel anders doen. Kees Pasmooij vraagt zich af wat we mogen verwachten ten aanzien van veilig werken in de bouw en in het verticaal transport.

De kerstdagen en Oud en Nieuw hebben weer plaats gemaakt voor files, bureaus, vergaderzalen, keet en bouwplaats. De maaltijden en de oliebollen zijn verwerkt, de kerstboom en de kerstspullen zijn weer opgeruimd. De periode van ‘Het Grote Navelstaren’ zit er weer op, de tijd van reflectie is voorbij, met frisse moed is iedereen begonnen aan het nieuwe jaar 2007.

Imago

Tja, dan lees je na de jaarwisseling weer de eerste kranten en hoor je weer de eerste nieuwsberichten. Over aannemers die zouden verdienen aan diefstal, tenminste als je de Vereniging Eigen Huis moet geloven. Het kwaad is geschied, de bouw schiet in de gebruikelijke Pavlov-reactie en verweert zich door te stellen dat dit mogelijk slechts incidenten zijn. Het grote publiek heeft natuurlijk zijn mening al klaar: zie je wel, het klopt niet in die bouw. Noemde de Vereniging Eigen Huis man en paard? Natuurlijk niet, slechts algemeenheden, de toon is gezet en de stemmingmakerij geslaagd.
Hoe zo’n beeldvorming dan werkt werd afgelopen week ook al door hoogleraar Adri Buur in zijn column op 4 januari jongstleden (nummer 3) in deze krant aangehaald.
Ik heb zo mijn dromen rond de jaarwisseling, want een beetje dagdromen is goed voor de mens. Dan ontvouwt zich een perspectief van een bouwkolom die zichzelf serieus neemt, trots is op de gebouwde werken, kwaliteit hoog in het vaandel heeft en met gedrevenheid aan het imago werkt. Een bedrijfstak die modern en open is, transparant voor de opdrachtgevers en de buitenwereld, die het debat met de media positief aangaat en niet alleen vanuit het defensief opereert.
We hoeven met z’n allen de luiken niet eens open te doen want die staan al wagenwijd open. Het grote publiek ziet dag in dag uit de bouwwerken zoals kantoren, huizen, bedrijfsgebouwen, wegen, bruggen, spoorwegen en kunstwerken verrijzen. Nederland is feitelijk één grote bouwplaats. Al zou de bouw wat willen verbergen, dan kan dat niet eens.

Prioriteit

We gaan het in 2007 heel anders doen. Veilig en gezond werken krijgt dit jaar de allerhoogste prioriteit. De mens wordt op centraal gesteld. De werkers op de bouwplaats ontvangen uitstekende instructies over veilig en gezond werken.
Bouwmaterieel wordt in topconditie gehouden door de eigenaren. Huurders en gebruikers eisen hierover aantoonbare zekerheid. Procedures en werkinstructies op de bouwplaats worden op hun praktische bruikbaarheid getest en altijd nagekomen. De coördinatie op de bouwplaats en de communicatie tussen de werkers komen bovenaan op de agenda. Aan de taalproblemen op de bouwplaats wordt bovenmatig veel aandacht geschonken. Op tijd af- en opleveren is belangrijk, maar mag nooit boven veiligheid gaan. Papier is geduldig, maar het is de praktijk die telt.

Openheid

Sleutelen aan een beter imago voor de bedrijfstak bouw is een moeizaam en langdurig proces. Dat vereist allereerst openheid. Bouwplaatsen zijn al open, dus dat helpt. Bouwvakkers in fraaie bedrijfskleding, voorzien van de gebruikelijke persoonlijke beschermingsmiddelen helpt zeker. Goed en veilig materieel, op de juiste manier ingezet en gebruikt zijn een voorwaarde. Opgeruimde en nette bouwplaatsen doen vervolgens de rest.
Dromen mag. Nu nog de dagelijkse praktijk. Bouwen is mensenwerk, dus u bent aan zet.
Kees Pasmooij
Directeur Aboma+Keboma
pasmooij@aboma.nl

Reageer op dit artikel