nieuws

Mandaat bonden en werkgevers moet duidelijker

bouwbreed

den haag – Vakbonden en werkgeversorganisaties moeten beter duidelijk maken dat zij de meerderheid van de werknemers in hun bedrijfstak vertegenwoordigen. Minister De Geus van Sociale Zaken heeft gisteren aanvullende maatregelen aangekondigd om dit te garanderen.

Bij het afsluiten van een cao door werkgevers en vakbonden proberen beide partijen in de regel om dit collectieve arbeidscontract voor de hele sector te laten gelden. Op die manier wordt voorkomen dat bedrijven met elkaar gaan concurreren door meer of minder loon aan het personeel te bieden. De minister van Sociale Zaken beoordeelt of de cao aan de hele bedrijfstak wordt opgelegd. Bonden en werkgevers moeten bewijzen dat zij genoeg aanhang in de sector hebben. Volgens het departement blijkt dat de gegevens waarmee de sociale partners dit duidelijk maken, in ongeveer eenderde van de gevallen niet terug te vinden zijn.

De Geus gaat de bonden en de werkgevers verplichten om de gegevens over hun mandaat in een sector te bewaren. De informatie moet bovendien actueel zijn. Volgens de bewindsman staan de centrale werkgevers- en werknemersorganisaties achter de maatregelen. Overigens is De Geus wel te spreken over de manier waarop de sociale partners omgaan met de sectorfondsen. Uit deze potjes, waar werknemers en werkgevers samen aan bijdragen, worden zaken als scholing betaald. (anp)

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels