nieuws

Las Palmas tot op skelet gezandstraald

bouwbreed

ROTTERDAM – De bouwcombinatie Strukton-Jurriëns legt momenteel op de Wilhelminapier in Rotterdam de laatste hand aan een enorm zandstraalwerk. Vrijwel alle betonnen gevels, kolommen, trappenhuizen en plafonds van gebouw Las Palmas zijn van aantasting en verf ontdaan. In de toekomst herbergt het gebouw het Nationaal Beeldinstituut.

“De architect wil dat de ruwe structuur van de constructie in het zicht komt, dus alle betonwerk had een schoonmaakbeurt nodig”, vertelt uitvoerder Marco Mulder van Strukton. “De contouren van de bekistingsplanken zijn nu weer duidelijk zichtbaar.” Alleen de karakteristieke achthoekige paddestoelkolommen waarop de drie verdiepingsvloeren rusten, zijn omzichtiger aangepakt, met kokend water. De laatste betonnen gevelplaten worden gestraald, het oude glaswerk is verwijderd en de betonnen sponningen schoongemaakt. Mulder: “Als je goed kijkt, kun je zien dat dit een voorloper is van de prefab gevelsystemen. Gefabriceerde betonpuien en raampartijen zijn destijds zo op de kim op de vloer langs de gevelrand gehesen.”

Rederij Holland Amerika Lijn liet Las Palmas in 1953 bouwen als werkplaatsengebouw voor zijn schepen. Naast grote werkruimten voor vervaardiging van scheepsonderdelen huisvestte het gebouw ook opslagplaatsen. De zware constructie bevat drie liften, waarvan één autolift met een hefvermogen van 3 ton. Vrachtauto�s konden het gebouw op de begane grond binnenrijden om te laden en te lossen. Het roemruchte architectenbureau Van den Broek en Bakema (1910-1985) leverde het ontwerp voor Las Palmas. Met zijn machtige betonconstructie en strak geordende gevel onderscheidt het zich van de oudere en frivolere pakhuizen op de Wilhelminapier. Het gebouw (totaal oppervlak 20.000 vierkante meter) is functioneel en industrieel en daarmee een typisch voorbeeld van het Nieuwe Bouwen. Dankzij het ruime vloeroppervlak, de flexibele indeelbaarheid en hoge vloerbelasting was het gebouw goed geschikt voor hergebruik.

Las Palmas wordt in de toekomst vestigingsplaats van het Nederlands Fotomuseum, SKVR, evenementenbureau De Vrije Ruimte en diverse bedrijven in de creatieve sector. Het krijgt tevens commerciële gebruikers.

Benthem Crouwel Architecten leverden in opdracht van het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam een renovatieontwerp waarin het karakteristieke interieur en de sobere afwerking intact blijven. Het gebouw moet zo een blijvende herinnering aan zijn oorspronkelijke functie worden binnen een historische omgeving. Er worden zoveel mogelijk transparante tussenwanden gebruikt om het zicht op de gebouwindeling en de spectaculaire omgeving vrij te houden. Op enkele plaatsen zijn kolommen gesloopt en de gaten gedicht met breedplaatvloeren, met het oog op podia die worden ingericht. De renovatie, die op 5 december af moet zijn, kost ongeveer 25 miljoen euro.

Op het dak krijgt projectontwikkelaar OVG een spectaculair nieuw hoofdkantoor. De zwevende stalen sigaar die hiervoor is ontworpen steunt op de bestaande liftschacht en enkele stalen steunbalken die in het dak worden verankerd. OVG krijgt een eigen oprit naar het dak om naast het kantoor te kunnen parkeren.

Karakteristiek interieur blijft intact

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels