nieuws

Bossche wijk in handen van bewoners

bouwbreed

den bosch – Bewoners van Boschveld krijgen een belangrijke stem in de herontwikkeling van de wijk. Afgelopen maandag presenteerde de gemeente Den Bosch drie stedenbouwkundige ontwerpen. De bevolking van de wijk kan daaruit het beste ontwerp kiezen.

In 2003 ontwierp stedenbouwkundige Ashok Bhalotra al een nieuw masterplan voor de achterstandswijk, die voorzag in een verveelvoudiging van het inwonerstal en de bouw van woontorens. Maar na jarenlange tegenstand van bewoners werd in 2005 besloten het masterplan af te blazen. “We beginnen helemaal opnieuw”, zegt de kersverse wethouder Wonen Rodney Weterings. “De bewoners van de wijk hebben in het verleden al zoveel energie verspild zonder beloond te worden, dat we voor een hele andere aanpak hebben gekozen.”

Weterings wil de wijk herstructureren in samenwerking met de bewoners. “Ik ben er inhoudelijk niet mee bezig. Het is de bedoeling dat de bewoners een ontwerp selecteren, en in overleg met het architectenbureau verder uitwerken. Voor de gemeente is het operatie: herstel vertrouwen. We hebben inmiddels weer wat krediet bij de bewoners, maar het vertrouwen is nog broos”.

Uitgangspunten

De gemeente heeft drie architectenbureaus opdracht gegeven een globale visie te maken. “We hebben een paar uitgangspunten. Er moet een evenwicht zijn tussen slopen en bouwen, en we proberen zoveel mogelijk woningen te renoveren. De herstructurering moet hand in hand gaan met een sociaal plan. We willen voorkomen dat de sociale structuur van de wijk wordt gesloopt”.

De plannen worden nu door de bewoners en de woningcorporaties beoordeeld, en dat advies wordt in een definitief besluit meegenomen. “Maar de gemeenteraad heeft uiteraard het laatste woord”. In 2008 moet worden begonnen met de sloop van de eerste flats in de wijk.

Boschveld werd in de jaren na de oorlog gebouwd als tuinwijk voor de arbeiders van de omliggende industrie, maar in de jaren vijftig werden veel groene ruimtes volgebouwd met etagebouw. In de decennia daarna sloeg de verpaupering toe.

Een van de overblijfselen van de naoologse periode is een goederenlijntje van de Heineken-brouwerij. De architecten hebben de opdracht gekregen de lijn in de plannen te schrappen, maar Heineken wil het spoortje juist nieuw leven inblazen voor het vervoer van flessen van de fabriek in Duitsland naar Den Bosch.

Volgens een woordvoerder van de brouwer is het schrappen van de lijn vervelend. “We hebben van de gemeente nog niks gehoord, dus we gaan ervan uit dat het lijntje blijft”. Maar de gemeente zou het spoor het liefst weghalen. “Dat heeft wel mijn voorkeur”, zegt Weterings, “We praten hier nog over”.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels