nieuws

Niet alle keuringsinstituten voor hijskranen slecht

bouwbreed

den haag – Niet alle instellingen die hijskranen controleren op gebreken, keuren slecht. Dat vindt algemeen directeur ir. Cornelis Klaas Pasmooij van keuringsinstelling Aboma – Keboma.

Pasmooij geeft zijn repliek als reactie op het onderzoek �Controle in concurrentie� van de Inspectie voor Werk en Inkomen (IWI). Uit dat onderzoek blijkt dat de keuringen van hijskranen in veel gevallen niet deugen. Maar Pasmooij vindt die conclusie te �kort door de bocht�. “Aboma-Keboma is juist goed uit de test gekomen. We hebben alle gebreken gevonden. Nu lijkt het alsof alle zeven keuringsinstellingen het slecht doen.”

Hij is wel heel erg blij met het onderzoek. Maar het is wel rijkelijk laat, vindt hij. “Het ministerie van Sociale Zaken heeft veel te gemakkelijk de aanwijzing om certificaten te geven erkend aan diverse bedrijven. En dan komen ze nu op de koffie.”

De algemeen-directeur vindt de suggestie van staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken) om onderling keuringscriteria op te stellen, erg dubieus. “We zijn concurrenten. De overheid moet zelf de lat hoger leggen. De keuringsinstellingen zijn dienstverleners. Als de overheid vindt dat wij ons werk niet goed doen, dan moeten ze ons op onze duvel geven”, aldus Pasmooij die ervoor pleit dat de Arbeidsinspectie gaat toezien of keuringsinstellingen hun werk goed doen.

“We hebben een wettelijke erkenning gekregen dus is het ook een wettelijke taak om erop toe te zien dat die goed wordt uitgevoerd.”

De Inspectie voor Werk en Inkomen herkent de claim van Aboma – Keboma dat ze alle gebreken in de hijskranen heeft gevonden niet. “Ook zij hebben sommige gebreken niet gevonden”, zegt een woordvoerder.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels