nieuws

Inwoners Zuid-Holland betalen mee aan projecten

bouwbreed

leiden – Inwoners van twaalf gemeenten in Zuid-Holland moeten een toeslag gaan betalen voor vijf grote projecten in hun gebied. Ook zullen mensen die een nieuwe woning of bedrijfsruimte laten bouwen, extra geld op tafel moeten leggen.

Dat hebben de gemeenten in de regio Holland Rijnland afgesproken.

Daaronder vallen Leiden, Lisse, Oegstgeest en Katwijk. Volgens het samenwerkingsverband Holland Rijnland kosten de vijf projecten 750 miljoen tot 1,5 miljard euro. Daarvan moeten de twaalf gemeenten maximaal 150 miljoen euro op tafel leggen. De rest komt van het Rijk en de provincie Zuid-Holland.

Tot de vijf projecten behoren de RijnlandRoute, de weg tussen de A4 en de N206 (Zoetermeer-Katwijk), de Rijn-Gouwelijn, de lightrailverbinding tussen Gouda en Katwijk en enkele grote groenvoorzieningen.

De nieuwe verkeersverbindingen moeten een einde maken aan de files op het bestaande wegennet en het openbaar vervoer in het noordwesten van Zuid-Holland verbeteren. Ook moet de infrastructuur nieuwe grote bouwlocaties ontsluiten. (anp)

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels