nieuws

Constructie: niet één horizontale ligger of rechte hoek

bouwbreed

nijverdal – Van de tentstructuur die Hutten Metaal neerzette in het nieuwe stadhuis van Nijverdal is geen hoek recht en geen ligger horizontaal. De Twentse staalbouwer moest al zijn engineeringskracht inzetten voor nauwelijks één procent van de 1000 ton staal die in het project is verwerkt.

In de knooppunten uit ronde buizen, komen vier of vijf IPE-profielen onder de vreemdste hoeken samen. Daarom is er volgens technisch directeur B. Jansen van de staalbouwer al in een vroeg stadium voor gekozen alles met computergestuurde lasersnijmachines te vervaardigen. De digitale ontwerpuitgangspunten die Hutten Metaal van Claus en Kaan architecten kreeg aangeleverd, moesten door de engineeringsafdeling flink worden bewerkt om te kunnen dienen als invoer voor de snijmachines. Elke kleine aanpassing die de staalbouwer voorstelde omwille van de maakbaarheid moest opnieuw worden doorgerekend op de constructieve gevolgen.

Extra complicatie bij het ontwerp was dat de constructie na voltooiing helemaal overtrokken wordt met een gladde huid van multiplex, bekleed met vilt. Daardoor bleef weinig ruimte voor boutverbindingen, aangezien die al gauw buiten de profielen zouden uitsteken. Voor de opbouw zijn bij de knooppunten daarom kleine montagelippen aan de profielen geplaatst, die ruimte gaven voor maximaal twee lichte bouten. Volgens Jansen paste het bij de montage wonderwel goed. Er kwam wel eens een hamer aan te pas om bouten goed voor de gaten te krijgen, maar voor grote verrassingen kwam de staalbouw niet te staan. Om een constructieve verbinding tot stand te brengen moesten alle knooppunten na de montage nog wel worden afgelast.

Constructief gezien is het gebouwtje dat binnenin het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal wordt neergezet geen tent, erkent D. van Wageningen van Claus en Kaan Architecten. Het vilt wordt immers niet aan de staalconstructie gehangen en evenmin opgespannen. Maar de ruimte zal met zijn omhooglopende dak volgens de architect wel de sfeer uitademen van een tent. Ook de vilten bekleding, een verwijzing naar het textielverleden van de Twentse stad, draagt daar toe bij.

Het patroon van het vilt is een ontwerp van kunstenares Claudy Jongstra die ook in het Haagse Catshuis wanden met vilt bekleedde. De tent zal worden gebruikt als trouwzaal en raadszaal. Omwille van de geluidsisolatie wordt steenwol tussen de dubbele multiplex huid geplaatst. Ook worden technische voorzieningen aangebracht in de spouw. “Eigenlijk is het een gebouw in een gebouw”, benadrukt Van Wageningen.

En dat grotere gebouw krijgt volgens hem een kathedraalachtige uitstraling: grote hoge gewelven uit bakstenen en steenstrips in heel wilde metselverbanden.

Het geheel wordt gedragen door een staalconstructie waarin Hutten Metaal maar liefst 1000 ton staal verwerkte. Vergeleken daarbij verbleekt de amper tien ton voor de tentstokken. Maar ook dat staal wordt tot spijt van Jansen uiteindelijk compleet aan het oog onttrokken. “De geoefende kijker zal nog wel eens een flens of een knooppunt ontwaren, maar het leeuwendeel gaat schuil achter de baksteen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels