nieuws

CDA wil meer regels uit wet ontgrondingen schrappen

bouwbreed

den haag – Het CDA in de Tweede Kamer vindt dat de overheid zich op korte termijn nog veel meer moet terugtrekken uit de grondstoffenwinning.

Volgens de fractie kiest staatssecretaris Schultz (water) voor een “halfslachtige” aanpak waarbij met name de provincies nog te veel voorwaarden kunnen stellen aan de winning van beton- en metselzand.

Het parlement debatteert vandaag over een voorstel van Schultz om de ontgrondingenwet voor een deel te ontmantelen. Met de wijziging van de wet loopt Schultz vooruit op het plan om per 1 januari 2009 de regierol van het Rijk bij de grondstoffenwinning helemaal los te laten. Volgens Schultz is het voor een goede overgang naar marktwerking “essentieel” dat nu al veel belemmerende regels worden geschrapt.

Het CDA was tegen het besluit om de grondstoffenwinning aan de markt over te laten. “Maar als een kamermeerderheid daar wel voor is, moet je wel doorpakken. En dat gebeurt nu niet”, aldus CDA-kamerlid Ger Koopmans.

Zo handhaaft Schultz de bepaling dat provincies een zandwinner kunnen verplichten een winlocatie met derden te delen. Volgens Koopmans deugt die regeling niet. “Het is toch een soort verplichting tot kartelvorming.”

Het CDA zal vandaag voorstellen deze en andere regels te schrappen. Of een kamermeerderheid dat steunt is nog niet duidelijk.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels