nieuws

Paviljoen Floriade aangepast voor permanent gebruik

bouwbreed

delft – Het voormalige – tijdelijke – Floriade-paviljoen van de provincie Noord-Holland leent zich binnenkort ook voor permanent gebruik. Het iWeb is bouwkundig dusdanig aangepast dat het waterdicht en winterhard is.

De ruimtelijke 3D-constructie wordt momenteel herbouwd op het terrein van de TU in Delft en moet na oplevering dienst doen als virtual reality presentatie en werkruimte.

Het betreft een dubbelgekromd bouwwerk met een grondoppervlakte van circa 300 vierkante meter. Maar omdat het 6 meter hoge onderkomen aan alle kanten overhelt, bedraagt de geprojecteerde oppervlakte nagenoeg het dubbele. Voor de Floriade is het paviljoen opgebouwd uit een stalen 3D-grid van stalen platen die aan elkaar zijn geschroefd. “Het paviljoen hoefde destijds niet geïsoleerd noch volledig waterdicht te zijn, aangezien het voor de periode van één zomer zou worden gebruikt. Het college van bestuur van de TU Delft eiste bij de aankoop wel dat het gebouw winterhard en waterdicht is”, aldus Sander Boer, projectarchitect van het Rotterdamse architectenbureau ONL (Oosterhuis Lenard).

Vervolgens is de gestileerde vorm van 16 bij 23 meter binnen het gestelde budget van een half miljoen euro dusdanig bouwkundig aangepast dat het paviljoen nu voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit.

Voor de nieuwe functie is het ontwerp op een aantal punten gewijzigd. Zo bevatte het oorspronkelijke ontwerp vijftien constructieve kolommen die er nu uit zijn gehaald. “Nadat de kolommen verwijderd waren zijn de zettingen bekeken. Dat bleek uiteindelijk 4 millimeter te zijn, minimaal voor staalbouw. De paar kolommen die er nu nog staan hebben geen constructieve functie maar bleken handig voor het afspannen van de nieuwe binnenhuid.” Wel moest een aantal platen worden verstevigd. Circa 10 procent van de 360 gevouwen platen is voorzien van een extra flens, midden op de vouw van de staalplaten.

Ook de hele dakopbouw is herzien. De buitenhuid, dakelementen van hylite, een supersterk composiet veerkrachtig aluminium laminaat, was namelijk niet geïsoleerd. Boer: “De gouden greep was om isolatie aan de binnenkant van deze stalen panelen aan te brengen. Afgezien van het uitvoeringstechnische voordeel conflicteerde dat ook niet met de bestaande detaillering.”

Aan de binnenzijde van het pvc-doek wordt een 10 centimeter dik spuitisolatiepakket aangebracht. De isolerende purschuimlaag (PUR-FEKT) heeft een Rc-waarde die aanzienlijk hoger is dan de vereiste 2,5. Het aangebrachte isolatiepakket staat overigens volledig los van de constructie. Ook het installatietechnische aspect is een belangrijk punt van aandacht geweest (zie kader).

Daarnaast is de eerder toegepaste spankap vervangen door een opblaasdak; een grote luchtballon die er als dak ingehangen wordt. Aan de binnenzijde van de staalconstructie wordt vervolgens een membraan aangebracht dat van binnen tijdelijk met luchtdruk tegen de constructie aandrukt waarna de binnenhuid met pur wordt bespoten en afgewerkt met polyurea. Als het elastische en waterdichte polyurea membraan is uitgehard kan de druk eraf en blijft de huid tegen de constructie gedrukt. De uitvoering is in handen van staalconstructiebedrijf Meijers Staalbouw uit Serooskerke en vindt plaats in samenwerking met constructeur Faktor in Middelburg.

Boer omschrijft het 3D-ontwerpen, waarbij elke driehoek driedimensionaal de vorm bepaalt, platgeslagen en uitgetekend is, als “een soepele bouwtechniek, waarmee je zonder fouten meer met minder data kunt bouwen”. Boer: “Het eindresultaat is een niet-hiërarchische constructie omdat het geen kolommen, liggers, gordingen, regels of stijlen onderscheidt; de vorm zit in de constructie. Het is een bouwproces waarin elk element anders is maar alle elementen hetzelfde zijn.” Hij ziet het als een product waarmee architecten zich kunnen onderscheiden.”

Deze ontwerpmethode vereist wel een andere manier van samenwerken en organiseren. “Zo�n gebouw leent zich niet voor aanbesteding. Het vereist nauwe samenwerking van alle betrokken partijen met als doel het terugbrengen van het aantal details en het elimineren van meerwerk. Onze ervaring leert dat we dit soort vormen per definitie scherp in de markt moeten zetten. Met dit project bewijzen we dat we een dubbelgekromde constructie kunnen realiseren met reguliere bouwpartijen.”

Energiezuinig

klimaatconcept

Deerns Raadgevende Ingenieurs uit Rijswijk heeft ONL geadviseerd inzake het klimaatconcept voor het web dat is uitgerust met een warmtepomp en vloerverwarming. “De uitdaging was om met zo min mogelijk ingrepen een energiezuinig installatieprincipe te bedenken”, aldus Melanie Bloem, projectleider bij Deerns. “We hebben een plafond bedacht waarin de verlichting is geïntegreerd en waar de lucht wordt afgezogen. De ventilatielucht komt via geïntegreerde gevelroosters naar binnen. Uit de af te zuigen lucht halen wordt weer energie gehaald. Die energiebron gebruiken we weer voor de warmtepomp waarmee de vloer wordt verwarmd. In de zomer wordt de vloer met deze warmtepomp gekoeld.” Het is behalve een energiezuinige ook een betaalbare oplossing. De prijs van de installaties komt overeen met de prijs van een installatie voor een nieuwe woning.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels