nieuws

Wooncomplex als uitvergrote maquettebouw

bouwbreed

rotterdam – Aan de Nieuwe Maas in Rotterdam komt een wooncomplex in de vorm van een uitvergroot huis. Door de nieuwbouw in één materiaal uit te voeren, krijgt het veel weg van een gebouwde maquette.

Het zogeheten Oostmaashuis heeft een afmeting van circa 15 bij 15 meter en biedt uitzicht op de Rotterdamse rivier. Het woongebouw is ontworpen door UCX architects, dat vorig jaar werd uitgeroepen tot winnaar van een door de Stichting Woningbedrijf Rotterdam uitgeschreven prijsvraag. Vastgoedontwikkelaar �Projecten In De Stad� kreeg met het plan de locatie gegund om dit project daadwerkelijk te realiseren.

De nieuwbouw laat zich het best omschrijven als een uitvergroot woonhuis, met dit verschil dat het vier appartementen herbergt. Alle woningen hebben een 12 meter brede plattegrond. Ben Huygen van UCX: “Ook de schoorsteen en de dakkapel krijgen een woonfunctie. De schoorsteen herbergt namelijk een torenkamer en een dakterras; de dakkapel fungeert als buitenruimte en is in feite een groot Frans balkon. Eigenlijk zijn het een soort doorzonwoningen. De gevel aan de zuidkant die uitkijkt op de Maas kan helemaal openklappen zodat je in je woning buiten zit.”

Het ontwerp voor deze opgave valt volgens de ontwerpers Ben Huygen en Jasper Jägers binnen een thematiek die ze zelf omschrijven als “objectmatige vanzelfsprekendheid”, architectuur die zich niet nader hoeft uit te leggen. Huygen: “Het eindbeeld is goed gelukt.”

Aaibaarheidsfactor

De nieuwbouw krijgt vier bouwlagen en past daarmee in het bestemmingsplan. Het plan bevindt zich nu in de uitwerkingsfase waarna de bouwvergunning zo snel mogelijk wordt aangevraagd. Huygen: “Het idee is om de hele buitengevel en het dak in één materiaal uit te voeren waardoor het complex sterk doet denken aan een gebouwde maquette. In eerste instantie denken we eraan de hele gevel uit te voeren met in het werk gestort beton.” Hij spreekt van een �straight forward� gebouw.

Het woongebouw staat op een plint die de vorm heeft van een open bomenstructuur. De overgang van de openbare ruimte naar het privé-gedeelte krijgt een hoge aaibaarheidsfactor. “De bedoeling is de doorzichtige gevel op de begane grond te laten begroeien.”

Aanvang bouw staat eind dit jaar gepland. Huygen: “Een lastig aspect is de overspanning van 12 meter zonder tussensteunpunten voor de Franse balkons. Ook het in het werk storten van beton voor de gevels is in Nederland relatief nieuw.” Hij schat de bouwtijd op vijf maanden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels