nieuws

Westermoskee, zo Amsterdams als maar kan

bouwbreed

amsterdam – De nieuwe, bakstenen Westermoskee, waar vrouwen en mannen door één deur mogen, is uniek in Europa, meent Üzeyir Kabaktepe van de Turks-islamitische organisatie Milli Görüs. Frank Bijdendijk, directeur van woningcorporatie Het Oosten, heeft nog niet zon moeilijk project meegemaakt.

Het is nog onduidelijk wie het gebedshuis van 6 miljoen euro en 1000 vierkante meter gaat bouwen. Op het voormalige Riva-terrein in de Chassébuurt komen verder 111 huurwoningen, en 760 vierkante meter bedrijfsruimte. 1040 vierkante meter wordt ingericht voor maatschappelijke voorzieningen. De totale projectwaarde is 28 miljoen euro. “Voor de afwerking van de binnenkant van de moskee zoeken we een Turkse onderaannemer,” aldus Bijdendijk. Condor Wessels gaat zeer waarschijnlijk de ondergrondse parkeergarage aanleggen.

Luchtkasteel

Milli Görüs is al ruim twaalf jaar bezig met de komst van de moskee. In 1994 kocht het grond van Riva, maar na vier jaar discussiëren, leek de moskee niet meer dan een luchtkasteel. Uiteindelijk wist Het Oosten een brug te slaan tussen bewoners, stadgewest de Baarsjes en Milli Görüs.

“In 1971 ben ik begonnen als projectmanager van Hoog Catherijne, maar dit is het moeilijkste project dat ik ooit heb meegemaakt,” meent de corporatiedirecteur. Bijdendijk die veel woningen aan Turken verhuurt, wilde de gemeenschap helpen. “Ik zei tegen de stadsdeelvoorzitter: �ik ga de mooiste moskee van Nederland bouwen�. Daarmee wist ik hem te overtuigen.” Bijdendijk vindt de moskee een �geschenk van de Turken aan Amsterdam�. “Een kwalitatieve oppepper voor de buurt.”

De moskee krijgt een 42 meter hoge minaret en een 28 meter hoge koepel. Kabaktepe noemt de moskee uniek in Europa. “De moskee krijgt een neo-ottomaanse stijl, met koepelvormen, arcades en pilaren. Bovendien komt er een grote voorpoort waar mannen en vrouwen tegelijk door een deur kunnen. Niet gebruikelijk, maar we leven in Nederland. De moskee krijgt wel gescheiden gebedsruimten.”

Bijdendijk vindt de Westermoskee �Amsterdamser dan Amsterdams kan zijn�. “Dat komt door het gebruik van typisch Amsterdamse materialen, zoals baksteen en knipvoegen.” Architectduo Breitman heeft het ontwerp gemaakt. “Met ervaring in Bagdad en Tunis wisten zij precies wat wij wilden. Ze hebben een klassieke opvatting en pasten de ontwerpregels van de zestiende eeuwse architect Sinan toe.” En de naam? Westermoskee? “Hij komt in het westen van Amsterdam, in het westen van Europa en bovendien; Amsterdam heeft al een Westerkerk. Waarom geen Westermoskee?” repliceert Kabaktepe.

Moskee in Amsterdamse School(stijl)

Moskee geschenk voor Amsterdam

Nieuwe Moskee sieraad van Mokum

Moskee wordt Amsterdamser dan Amsterdams

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels