nieuws

Woningzoekende kiest vaak voor gerenoveerd huis

bouwbreed

Gerenoveerde huizen zijn geliefder dan nieuwbouw. Een woningmarktonderzoek van het RTL4 bouwprogramma My First Home wijst uit dat 55 procent van de woningzoekenden de voorkeur geeft aan een woning in een oud gedeelte van de stad.

Voor het onderzoek werden 534 woningzoekenden benaderd. My First Home is een televisieprogramma van RTL4 waarin woningzoekenden aan het woord komen. Tijdens de intakegesprekken met kandidaten, bleek dat oudere woningen aanzienlijk meer in de smaak vallen dan nieuwe. “Naar aanleiding van deze trend hebben we samen met woonkrant.nl onderzocht waar de meeste interesse van woningzoekenden op de woningmarkt naar uitgaat”, zegt Hans Erik Kraan. Hij is woordvoerder van Networks Unlimited, de producent van het televisieprogramma. Uit het onderzoek blijkt niet alleen dat oudere woningen voor veel woningzoekenden aantrekkelijker zijn dan nieuwgebouwde, maar ook dat huizen aan de rand van de stad grote aantrekkingskracht uitoefenen op woningzoekenden. Een kwart van de ondervraagden gaf aan op zoek te zijn naar een woning op zo’n locatie, terwijl 21 procent een voorkeur had voor het centrum. Slechts 17 procent gaf aan buiten de stad te willen wonen. “Voor 30 procent van de ondervraagden is de omgeving de belangrijkste beweegreden om ergens wel of niet te willen wonen, niet per se het type woning”, aldus een toelichting op het onderzoek.

Opmerkelijk

De makers van het programma noemen het opmerkelijk dat oudere huizen aan de randen van de stad vaak worden gesloopt. Ze betwijfelen of dat de leefbaarheid in probleemwijken ten goede komt. Ze verwijzen naar de afscheidsrede van de onlangs afgetreden hoogleraar woningverbetering prof. ir. A. Thomsen. “De problemen worden niet gesloopt, maar verplaatst”, merkte deze op toen hij wegging bij de TU Delft. “Er zijn inderdaad problemen, bijvoorbeeld de hoge werkloosheid onder slecht geschoolde allochtone jongeren, maar deze zijn sociaal cultureel van aard en die los je niet op door goedkope woningen te slopen.” Hij pleitte ervoor goedkope stadswoningen te sparen.

Reageer op dit artikel