nieuws

Woningbouw starters goed en goedkoop

bouwbreed Premium

Heijmans brengt starterswoningen op de markt die makkelijk aanpasbaar en uit te breiden zijn. Het concept is het resultaat van een interne ontwerpwedstrijd waaraan zeventien teams deelnamen.

Heijmans wil starterswoningen realiseren in de prijscategorie vanaf 70.000 euro. De woningen zijn de goedkoopste in een range van starterswoningen die Heijmans wil doorontwikkelen. Het gaat onder meer om compacte, gestapelde wooneenheden die eenvoudig toepasbaar zijn in herstructureringswijken en op andere binnenstedelijke locaties. Door intensief grondgebruik hoeft de hoge prijs van schaarse binnenstedelijke locaties geen belemmering te vormen.
De starterswoningen worden als buitenlaag om een gebouw, bijvoorbeeld een sporthal, bioscoop of bedrijfshal, gebouwd. Ze voorzien in de behoefte aan meer betaalbare starterswoningen en dragen bij aan het opknappen van in verval rakende wijken en de bevordering van de sociale veiligheid.
De wooneenheden, in verschillende configuraties vanaf 40 vierkante meter, kunnen flexibel worden ingedeeld. Ze zijn aan een galerij gesitueerd en kunnen worden uitgebreid met een balkon. Bewoners kunnen in een later stadium één of meerdere units bijkopen en hun woning verder aanpassen aan hun veranderende woonwensen.

Onderdeel

De starterswoningen kunnen worden gerealiseerd als onderdeel van een gemeentelijk project, zoals sport- of cultuurcentra, en zo bijdragen aan de financiering en exploitatie van sociaal-maatschappelijk voorzieningen. Behalve gemeenten ziet Heijmans ook woningcorporaties als interessante partners voor deze starterswoningen.
Het concept is één van de ideeën die zijn ontwikkeld tijdens een interne ontwerpwedstrijd onder de Heijmans medewerkers die zelf tot de doelgroep ‘starters op de woningmarkt’ behoren. Zeventien teams met in totaal 75 deelnemers deden mee aan het interne idee ë nlaboratorium dat de naam Startlab meekreeg. Een externe vakjury omschreef het concept als “een uiterst creatieve vondst”.

Betaalbaar

Heijmans voorzitter van de raad van bestuur Guus Hoefsloot: “Het probleem bij starterswoningen is dat ze betaalbaar moeten zijn waardoor ze vaak eenvoudig zijn met als risico dat de woningen over 15 à 20 jaar niet meer aan de kwaliteitseisen voldoen. Flexibiliteit en kwaliteit zijn belangrijk. Starters willen geen eenheidsworst. Heijmans heeft een compleet aanbod ontwikkeld dat voorziet in verschillende concepten voor verschillende doelgroepen op de startersmarkt”.
De verschillende woningtypen spelen in op de veeleisende starter die kiest voor voorzieningen, bereikbaarheid, kwaliteit en betaalbaarheid. Dit kan via een modulaire meegroeiwoning, appartementen met extra gezamenlijke leefruimten, grondgebonden en zelfs vrijstaande woningen. Door deze aanpak voldoet de woning tevens aan de idee ë n rond het Living Building Concept van Hennes de Ridder. Die gaat er onder meer van uit dat de economische levensduur van gebouwen zo laag is dat flexibiliteit en aanpasbaarheid een noodzaak is..

Reageer op dit artikel