nieuws

Werk aan Gouds riool stilgelegd

bouwbreed

De gemeente Gouda heeft rioleringswerkzaamheden aan de Graaf Florisweg laten stilleggen na klachten van omwonenden over verzakkingen. De gemeente kijkt nu naar alternatieve uitvoeringsmethoden.

Op de Graaf Florisweg wordt een nieuwe hoofdleiding van de riolering aangelegd. Bij de werkzaamheden kwam afgelopen najaar een grotere hoeveelheid water dan verwacht uit de omringende grondpakketten in de sleuf terecht. Kort daarop kwam een aantal omwonenden met klachten over scheuren en verzakkingen in hun woning.
Volgens projectleider R.J. van der Leden van de gemeente kende de gemeente niet precies de samenstelling van de grond. “We hebben grondonderzoek laten uitvoeren, maar uiteindelijk bleken de veenpakketten in de nabijheid meer water te bevatten dan verwacht. Omdat het riool op grote diepte ligt, zo’n 4,5 meter, liep de sleuf snel vol. We gaan nu kijken of de laatste delen van de riolering moeten worden aangelegd met damwanden. Dat betekent ook dat we opnieuw naar de kosten moeten kijken.”
Volgens Van der Leeden is het nog niet duidelijk of de schade aan de woningen komt door de werkzaamheden. “We zijn met pijlbuizen gaan kijken of de grondwaterstand rond de huizen veranderde, maar het verschil was slechts minimaal”.

Verband

Een woordvoerder van de gemeente is stelliger. “We hebben een rapport van experts waaruit blijkt dat er geen oorzakelijk verband is tussen de werkzaamheden en de scheuren. Maar daar gaan we als gemeente niet mee zwaaien. We willen dit in overleg met de bewoners oplossen”.
De gemeente heeft nu in een aantal huizen een voorschouw gedaan om te bepalen of de verdere werkzaamheden nog schade gaan opleveren. Maar dat gebeurt pas nadat er schade is gemeld. Waarom niet vooraf? “In een groot deel van Gouda worden momenteel rioleringswerkzaamheden uitgevoerd. Als we bij iedereen vooraf een onderzoek moeten doen, lopen de kosten teveel op”.
De gemeente wil deze week nog een beslissing nemen over een andere uitvoeringsmethode. Dat betekent dat de Graaf Florisweg nog zeker twee maanden afgesloten blijft.

Reageer op dit artikel