nieuws

Varkenscluster van 20 hectare in Markelo

bouwbreed

Op een terrein van 20 hectare bij Markelo in de gemeente Hof van Twente strijkt in 2008 de eerste van zes varkenshouderijen neer die samen een varkenscluster gaan vormen.

De varkenshouderijen, alle familiebedrijven, mogen op hun huidige locaties niet doorgroeien, omdat dat natuur daar te kwetsbaar is. Door samen een cluster te vormen, kan dat wél, licht Johan Pegge van de Stichting Gezinsbedrijf Plus toe. Pegge trekt namens de stichting de kar in het clusterproject. Het cluster, dat moet verrijzen op de plek waar tot voor kort een rundveehouderij stond, bestaat uit zes bouwkavels van elk 3 hectare, met daarop een woning, opslagruimte en stallen. Een zevende unit is bestemd voor gemeenschappelijk gebruik, om bijvoorbeeld machines op te slaan. Volgens Pegge besparen de clusterende bedrijven behoorlijk wat transportkosten. Per bedrijf moet gerekend worden op 350 zeugen en 2500 vleesvarkens.
“Het cluster ligt vlakbij Apeldoorn, waar een slachterij zit, en bij een voerleverancier in Lochem.” Hiermee neemt hij de bezwaren van omwonenden, die vrezen voor onder andere verkeersoverlast, de wind uit de zeilen: “Het vrachtvervoer zal rond het cluster wel iets toenemen. Maar elders in de regio bespaar je zo een paar honderdduizend kilometer per jaar. Nog een pluspunt: door de kortere afstanden wordt de kooldioxide-uitstoot in het gebied verminderd.”

A-project

In de Stichting Gezinsbedrijf Plus zijn veevoederorganisatie ForFarmers en de agrarische belangenorganisatie LTO Noord vertegenwoordigd, alsmede de Rabobank. De stichting werkt bij het tot stand komen van het varkenscluster samen met de ministeries van VROM en landbouw, de provincie Overijssel en de gemeente Hof van Twente.
Het varkenscluster is bovendien door de ministeries van Landbouw en van Economische Zaken aangemerkt als A-project in het kader van de agrologistiek. Volgens Pegge heeft het varkenscluster Markelo een grotere slagingskans dan het cluster in Nederweert, waar de vestiging van een dergelijk cluster op grote bezwaren stuitte. “Dit is veel kleiner van opzet dan toentertijd in Nederweert.” Ook in Markelo en omgeving zijn de bezwaren niet van de lucht. “Men is bang dat de rundveehouderijen in de omgeving door de komst van het varkens­cluster niet meer zouden kunnen groeien. Dat blijkt helemaal niet te kloppen. Er is zoveel ruimte dat deze bedrijven hun aantallen koeien zouden kunnen drievoudigen.”

Reageer op dit artikel