nieuws

Teleac-cursus ‘Beton’ breekt alle records

bouwbreed

De betonvereniging gebruikt in 1972 de televisie om de nieuwe Voorschriften Beton onder de aandacht te brengen. De Teleac-cursus ‘Beton’, tien wekelijkse lessen van een half uur, is bestemd voor technici in de bouwnijverheid die betrokken zijn bij het bouwen in beton (zowel ontwerp als uitvoering) en voor studerenden.

De betonvereniging gebruikt in 1972 de televisie om de nieuwe Voorschriften Beton onder de aandacht te brengen. De Teleac-cursus ‘Beton’, tien wekelijkse lessen van een half uur, is bestemd voor technici in de bouwnijverheid die betrokken zijn bij het bouwen in beton (zowel ontwerp als uitvoering) en voor studerenden.
De cursus slaat alle records. Na de eerste uitzending zijn er al 4000 aanmeldingen en uiteindelijk worden meer dan 10.000 deelnemers geregistreerd. Door de onverwacht grote deelname konden deelnemers niet tijdig over het bijbehorende cursusboek beschikken. Teleac besluit daarop de eerste twee lessen te herhalen.
In de cursus worden onder andere bezwijkanalyse, plastische eigenschappen, gebruikstoestand, spanningen en vervormingen belicht. De cursus toont het gedrag van beton onder druk, trek en buiging. Ook de eigenschappen van staal voor de wapeningen worden belicht.
Hoewel de cursus zich beperkt tot gewapend beton komt terloops ook het voorgespannen beton ter sprake. “Uit dit eclatant succes blijkt overduidelijk, dat de Nederlandse betonwereld, de grote betekenis van de ingrijpende veranderingen heeft begrepen welke VB 1972 teweeg gaan brengen” aldus Cobouw.
Het “onontbeerlijke” cursusboek ‘Beton’ is overigens de eerste schriftelijke voorlichting over de nieuwe Voorschriften Beton.

Reageer op dit artikel