nieuws

Slim benutten ondergrond houdt binnensteden leefbaar

bouwbreed Premium

Drukke binnensteden kunnen levendig en leefbaar blijven door de ondergrond slimmer te benutten. Dat idee, uitgewerkt met een studie van een kantoor onder het Haagse Voorhout, kreeg gisteren de Schreuders studieprijs voor vernieuwend ondergronds ruimtegebruik.

De prijs werd uitgereikt op de jaarlijkse dag van het Centrum Ondergronds Bouwen, die dit keer in Amsterdam plaats vond. Student Bouwkunde Hans van Velthoven ontwierp een atrium met kantoor- en parkeerruimte onder de statige Haagse laan. Met een financieel model, een expertpanel en scenarioplanning beoordeelde hij bovendien de maatschappelijke, financiële en technische haalbaarheid. De jury van de Schreuders studieprijs vond het een inspirerende oplossing die bovendien overal bruikbaar is.
Naast de prijs voor conceptuele onderwerpen werd ook een prijs voor techniek uitgereikt. Die ging naar Erik Bronsvoort van de TU Delft die een geprefabriceerde spoorconstructie ontwierp om onderhoudswerk aan de Londense metro te vergemakkelijken. Door zijn vondst kan de productie worden verdubbeld, terwijl de kwaliteit van het opgeleverde spoor hoger is. Het levert ook nog eens een kostenbesparing op van 25 procent. De Schreuders studieprijs wordt elke twee jaar uitgereikt.

Reageer op dit artikel