nieuws

Siemens verdubbelt winst tot 127,4 miljoen euro

bouwbreed

Siemens Nederland heeft in boekjaar 2006 zijn winst verdubbeld tot 127,4 miljoen euro. Het technologieconcern is gematigd optimistisch over de internationale vooruitzichten.

Op de presentatie van de tot 1 oktober reikende jaarcijfers bestempelde bestuursvoorzitter Martin van Pernis de internationale spanningen en de dure olie als risico’s. Vindingrijk buigt het concern uit Den Haag desondanks de sluimerende gevaren om in kansen. Bijvoorbeeld op de energiemarkt.
“China, Oost-Europa maar ook het westen van de Verenigde Staten investeren geweldig in energienetten. Europa volgt. Onze fabrieken hebben moeite de enorme vraag aan te kunnen”, stelt Van Pernis.
De topman van Siemens signaleert aantrekkende markten voor de industriële automatisering, scheepsbouw en havenkranen. In de pijplijn zit ook de – van veel elektronica omgeven – kilometerheffing, die tegenwoordig met positievere klank kilometerbeprijzing moet heten.
Afgelopen jaar zette Siemens een omzet weg van 1,5 miljard euro, 8,9 procent meer dan in 2005. Het aantal medewerkers daalde mede door het afstoten van de tak mobiele telefonie met 5 procent tot 3188. Belangrijke aankopen waren vorig jaar VA Techniek (energietechniek), Flender (aandrijvingen), Loher (aandrijftechniek) , DPC en Bayer Diagnostics (medische techniek).
Siemens verdient zijn geld in een groot aantal sectoren. Van de hogesnelheidslijn-Zuid, waarvan deze maand het noordelijke deel wordt opgeleverd tot slimme waterzuivering en kranen voor de containeroverslag.

Kennis

Compressoren uit de fabriek te Hengelo helpen mee om afgeschreven oude gasvelden weer tot leven te brengen. Op 22 plaatsen worden putten van de Nederlandse Aardolie Maatschappij heropend om gas los te kloppen. Met de in de thuisland opgedane kennis is Siemens op veroveringstocht in groeimarkt Rusland. De helft van de gasvoorraden binnen de Europese Unie bevinden zich binnen Nederland. In Moerdijk zijn de eerste palen de grond in voor een energiecentrale die jaarlijks 400.000 ton pluimveemest moet veranderen in groene stroom. Kosten: 125 miljoen euro. De centrale wordt in het voorjaar van 2008 in gebruik genomen.

Reageer op dit artikel