nieuws

Schiecentrale: Detail wordt gebouw

bouwbreed

Het nieuwste gebouwdeel van filmcomplex Schiecentrale krijgt volgens architect Robert Winkel (Mei Architecten) het aanzien van “een roestige bonk”, maar wel met een sierlijk aanzien. Deze week verschenen de eerste gietijzeren panelen tegen de gevel.

Het ‘verse’ gietijzer is nu nog oranjebruin, maar krijgt naarmate het langer hangt een diepbruine kleur. Voor de vorming van de gietijzeren gevel worden ongeveer vierduizend panelen van 1 x 0,5 meter gebruikt.
Producent Elcee Holland, die ze bij zijn vaste gieterij in China liet produceren, moest een compleet machinepark inrichten om de platen te bewerken. Niet voor de voorzijde ervan, die volgens een serie ontwerpen van Studio Job werden gegoten, maar voor de achterzijde. “De achterkanten moesten nauwkeurig worden bewerkt om ze precies in één lijn te krijgen”, vertelt directeur Roelf Jonkers. Bovendien was bewerking nodig om de bevestigingspunten aan te brengen. De 40 kilo zware platen worden met ledikanthaken aan de gevel gehangen. Een systeem van sleuven achter de panelen moet ervoor zorgen dat roestwater naar beneden druppelt.
Volgens Winkel is in fase 4a van de Schiecentrale ‘het detail het gebouw geworden’. Niet alleen door de opzienbarende geveldetails, maar ook door constructieve details. De architect is vooral lyrisch over de machtige stalen V-liggers die het gebouw dragen. “Mooi hè? Het gebouw is vanuit die liggers ontworpen.” Deze reiken dwars door de verdiepingen vanaf de grond naar het dak en zijn prachtig zichtbaar in een enorm atrium, dat met grote glaswanden wordt uitgerust. Betonnen trappetjes voeren er kriskras doorheen. Tot woede van Winkel liep de bouw vertraging op en ontstond een kostenoverschrijding van een half miljoen euro doordat de gemeente Rotterdam halverwege de bouw een forse verzwaring van de constructie eiste. Dit in verband met een eis van een zogeheten ‘tweede draagweg’. “De middeleeuwen terug”, vindt Winkel. “Je dimensioneert een gebouw, rekening houdend met allerlei rampen. Wie zou dan die tweede kolom weg moeten halen? De hand van God? Wat een angstbeleid!”

Reageer op dit artikel