nieuws

Provincie getipt door boeren over overtreding Jorritsma

bouwbreed

Het warmtepompsysteem bij de woning van de burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere is zonder ontheffing aangelegd. De provincie Flevoland kwam de overtreding op het spoor door een klacht van boze boeren.

Jorritsma gebruikt het systeem om grondwater op te pompen voor verwarming en koeling van de woning. Uit onderzoek van de provincie hebben Jorritsma en haar echtgenoot bij de bouw van de woning in 2005 zonder vergunning diepteboringen uitgevoerd. Het warmtepompsysteem gebruikt grondwater voor koeling, en slaat het verwarmde water ondergronds op, om later voor verwarming te gebruiken. Voor het oppompen van grondwater is een ontheffing nodig. Die is nooit aangevraagd.
Volgens woordvoerder Sjef van Woensel van de provincie Flevoland heeft het gebied waar de woning zich bevindt een uniek grondwaterreservoir. “Er zijn maar een paar gebieden in Nederland waar dergelijk goed drinkwater onder de grond zit. Volgens de drinkwaterverordening mag winning alleen voor drinkwater worden gebruikt. Het reservoir wordt beschermd door een kleilaag, waarvan doorboring niet zomaar kan. Aan geen van deze eisen is in dit geval voldaan.”
Jorritsma had kunnen weten dat de winning van grondwater ter plekke op bezwaren zou kunnen stuiten. “We hebben een jarenlange juridische strijd gevoerd tegen vijftig boeren uit de omgeving die putten sloegen om hun land te bevloeien. Daar moesten ze uiteindelijk mee stoppen. Vervolgens werden we door een individu getipt dat er in de wijk de Overgooi busjes stonden van een pompinstallatiebedrijf. Een inspecteur van de provincie trof bij het huis van Jorritsma een installatie aan. Daar hebben ze overigens niet stiekem over gedaan.”
Jorritsma zegt in een verklaring dat zij niets wist van de ontheffingseis, en dat de gemeente op de hoogte was van het aardwarmtesysteem. “Overigens wist mijn echtgenoot dat er in onze wijk nog minstens één huis met een dergelijk systeem was, waar geen enkel probleem mee was”.

Meldingen

Volgens de provincie zijn ook in andere gevallen nooit ontheffingen gevraagd. “Wij weten inmiddels dat er minstens twee andere huizen grondwater gebruiken. Maar volgens onderzoek van de gemeente zijn er geen meldingen van gemaakt in de bouwvergunningen. Of dat bij Jorritsma wel het geval was, kan ik niet zeggen”.
Woordvoerder Klomp van Jorritsma Bouw, dat het warmtepompsysteem aanlegde en waar Jorritsma’s echtgenoot werkzaam is, laat weten dat de architect verantwoordelijk is voor het vergunningentraject. “Wij zijn slechts de stenenstapelaar. Het enige waar wij ons van verzekeren, is dat er een bouwvergunning is. Met details rondom vergunningen houden wij ons niet bezig.”
De provincie heeft opdracht gegeven tot een nieuw geofysisch onderzoek, om te kijken of er een mogelijkheid is tot ‘legalisatie’ van de grondwaterwinning. Maar van Woensel acht de kans dat de toestemming alsnog komt bijna uitgesloten. “Dan zou uit het onderzoek moeten komen dat de grondlagen op die specifieke plek toch anders zijn dan gedacht. Die kans is erg klein.” Jorritsma heeft nog steeds geen ontheffing aangevraagd.

Reageer op dit artikel