nieuws

‘Parkoduct’ sensationele entree tot Zoetermeer

bouwbreed

Met het ‘parkoduct’ introduceert Zoetermeer een nieuw soort kunstwerk op de Nederlandse wegen.

De bijzondere tunnelconstructie, ontworpen door het Haagse stedenbouwkundig bureau Proosdij Koster, gaat onderdeel uitmaken van het wegennet dat de Vinex-wijk Oosterheem moet aansluiten op de A12. Het bestaande wegennet heeft onvoldoende capaciteit om de verkeersstroom uit Oosterheem (8500 huizen) aan te kunnen.
Het parkoduct wordt de schakel tussen twee Zoetermeerse parken (het sportpark Van Tuyll en het Bentwoud). Doordat het is bedekt met grond en groen lijkt het enigszins op een wildviaduct. Maar de constructie zit heel anders in elkaar, vertelt mede-ontwerper Roeland Koster. “Deze tunnel bestaat niet uit de geijkte twee buizen, maar heeft een grote hoge hal in lichte kleuren. Het wordt de sensationele entree tot Zoetermeer.”
De welstandscommissie heeft de hal al vergeleken met de witte kathedraal van Le Corbusier. De hal is ongeveer 50 meter breed, 11 meter hoog en 35 meter lang. Het plafond bestaat uit golvende witte platen die de dynamiek van het verkeer moeten weerspiegelen. Tussen de twee rijstroken wordt een reusachtige vaas geplaatst waarin een boom komt. Door een uitsparing in het dak torent de kruin van de boom boven de tunnel uit. Dak en zijkanten van het parkoduct worden beplant met gras en struiken en sluiten op die manier aan bij de groene omgeving.
Het parkoduct zou over twee jaar klaar moeten zijn. In dezelfde tijd worden de N209 en de oprit bij Bleiswijk naar de A12 gereconstrueerd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels