nieuws

Open paperclip beschermt dijktalud

bouwbreed Premium

Je kunt een dijk beschermen met een stapel betonnen kubussen, maar zo’n stapel blokken hangt een beetje als los zand aan elkaar. Vergelijk dat nou eens met een berg opengebogen paperclips.

octrooi
nummer: 1027553
houder: Anome bv, Noordlaren
uitvinder: J.Hoebe
Octrooi 1027553 betreft een stort-element voor het beschermen van golfbrekers, dijken en onderwaterbodems. Dit soort elementen bestaat al langer, bijvoorbeeld in de vorm kubussen of kraaienpootvormige structuren van beton, die in een of meer lagen worden gestort en zo een bescherming vormen tegen golven en stromingen. “Een bezwaar van deze bekende stortelementen is dat ze zeer zwaar moeten worden uitgevoerd om te voorkomen dat individuele elementen tijdens intensieve waterbewegingen losraken uit de beschermingsstructuur,” schrijft uitvinder J. Hoebe. Hij ontwikkelde daarom een stortelement dat zorgt voor een beter verband tussen de individuele elementen van zo’n gestorte beschermingsstructuur.
Het basisstortelement van Hoebe lijkt een beetje op een creatief opengebogen paperclip en bestaat minimaal uit twee U-vormige haakdelen, onderling verbonden door een ‘afstandhouder’. Deze delen vormen gezamenlijk zeven ribben van een denkbeeldige kubus. Het octrooi omvat overigens ook allerlei andere vormen, die voor het merendeel niet in wiskundeboekjes voorkomen. Door hun rigide haakdelen grijpen de stort­elementen heel makkelijk in elkaar. Zo vormen ze een grote onontwarbare kluwen, die door bewegingen alleen maar hechter wordt. Het moge duidelijk zijn dat het vervoer van de elementen dan ook speciale aandacht vraagt. De hierboven beschreven kubusachtige vorm is gelukkig goed nestbaar en vormt wat dat betreft geen probleem.
De stortelementen kunnen worden gemaakt van metaal, kunststof of gewapend beton, met een rechthoekige, cirkel- of ellipsvormige doorsnede. Zo nodig kunnen de haakdelen op de buigpunten extra verstevigd zijn, scharnierbaar of zelfs losneembaar. Bij gebruik hoeven de elementen niet allemaal van dezelfde vorm en afmetingen te zijn, want ook mengsels blijken stabiele ruimtelijke structuren op te leveren. De relatief open structuur kan worden opgevuld met zand of grind, of met aarde als het om een bovenwatertoepassing gaat. Want de elementen zijn ook bedoeld voor toepassing onder wegen en gebouwen.
Octrooihouder van het stortelement is het begin 2005 opgerichte bedrijfje Anome, dat actief is op het gebied van innovatiemanagement, maar niet zelf zal produceren. Het bedrijf blijkt telefonisch onbereikbaar, maar op de website valt te lezen dat het element de naam ‘Ground Consolidator’ heeft gekregen, kortweg GC. Afgelopen zomer zijn in samenwerking met de TU Delft enkele bodem- en oeverbescherming schaaltests uitgevoerd met GC’s van kunststof. Volgens Anome blijken de open structuren inderdaad onderlagen verregaand te kunnen beschermen tegen erosie, ook bij een hoge stroom- of golfbelasting. Daarnaast heeft het bedrijf buigproeven laten uitvoeren met betonnen balken die waren gewapend met GC’s. De website is niet erg duidelijk over het resultaat van die tests, maar laat wel weten dat “de kosten van aanbrengen aanzienlijk lager zijn dan bij traditionele wapening, met name als wapening moeilijk is aan te brengen, zoals bij onderwaterbeton”.

Reageer op dit artikel