nieuws

Minister verlangt roetfilters in bedrijfswagens bouw

bouwbreed Premium

De bouw moet zijn eigen belofte houden en roetfilters in de voertuigen aanbrengen. Dat vindt minister Peijs (verkeer en waterstaat).

Volgens Peijs heeft de bouwwereld vlak na haar aantreden als minister in 2003 deze afspraak met haar gemaakt. De roetfilters zijn nog niet geplaatst en Peijs vindt dat daar snel verandering in moet komen: “Dat hebben ze beloofd en het zou hun geloofwaardigheid goed doen als de bouwers zich daaraan houdt”, aldus Peijs in een interview met Cobouw . “Belofte maakt schuld. Ik kom mijn afspraken ook altijd na”, tikt zij de bouwsector op de vingers.
Peijs reageert hiermee vooral op de oproep van brancheorganisatie Bouwend Nederland. Die riep de Nederlandse bouwbedrijven op een roetfilter in hun bedrijfswagens te plaatsen. Op deze manier wilde Bouwend Nederland het kabinet onder druk zetten om snel extra maatregelen te nemen tegen fijn stof en hiermee een dreigende bouwstop af te wenden. Er rijden ongeveer 20.000 bouwgerelateerde voertuigen rond.
Peijs denkt dat de bouw hier ook bij is gebaat. Want als de luchtkwaliteit niet verbetert, is het de bouw die er het meeste last van heeft, zegt zij. “Het zijn de wegen waar zij geld mee verdienen. Daarnaast: bij slechte luchtkwaliteit wordt er niet gebouwd, is er uitstel en vertraging. Dus ze moeten deze roetfilters in hun wagenpark installeren.”

Opgetogen

De verkeersminister zegt verder dat het luchtkwaliteitsdossier haar zwaar tegenviel. Ze is daarentegen opgetogen dat het kabinet er uit is gekomen. “We hebben alles op een rij. We kunnen projecten nu echt uitvoeren. Maar ja, het kost geld en ja, we hebben extra maatregelen moeten nemen.”
Peijs zegt dat als de luchtkwaliteitsproblematiek niet had gespeeld de files veel beter hadden kunnen worden aangepakt. “Ik was de eerste minister met geld en had graag nog een paar schoppen in de grond gestoken om spitsstroken aan te leggen.”
Peijs – in haar laatste maanden als verkeersminister – vindt wel dat Nederland niet ten eeuwigen dage het wegennet moet uitbreiden. “We moeten bouwen voor een bepaald evenwicht.”
Op pagina 3:
Peijs: Waterminister komt
in nieuw kabinet.

Reageer op dit artikel