nieuws

lichtsp[ektakel

bouwbreed Premium

amsterdam – Betovering opwekken op een nog grotendeels verlaten bouwterrein. Daar gaat het kunstenaar Paul Baartmans om. Vanaf vandaag tot en met begin januari gebruikt hij vijf bouwkranen op het Haveneiland van Amsterdam-IJburg voor zijn lichtinstallatie ‘The speed of light’ .

Bouwkranen worden kunstwerk en verlichten bouwterrein

amsterdam – Betovering opwekken op een nog grotendeels verlaten bouwterrein. Daar gaat het kunstenaar Paul Baartmans om. Vanaf vandaag tot en met begin januari gebruikt hij vijf bouwkranen op het Haveneiland van Amsterdam-IJburg voor zijn lichtinstallatie ‘The speed of light’ .
De bouwkranen van Smit’s Bouwbedrijf, Moes Bouwbedrijf West en Vink Bouw staan verdeeld over vier woningbouwlocaties 1700 meter van elkaar af. Daarmee wordt het grootste deel van het in aanbouw zijnde Haveneiland bestreken. Vanaf grote afstand, naar verwachting zelfs vanuit Almere, zal het lichtspektakel te zien zijn.
In de masten van de bouwkranen heeft Baartmans ‘lichtlijnen’ gemonteerd. Deze lijnen bestaan uit armaturen met halogeen lampen van 1000 watt. Met behulp van elektronica zorgt Baartmans dat de lampen telkens uiterst kort na elkaar even aangaan en kort blijven branden. “De lichtlijnen werken onafhankelijk van elkaar. Er ontstaat als het ware een onvoorspelbaar gevarieerd spel, waarin licht met hoge snelheid door de kranen omhoog en naar beneden schiet.”
De installatie is een initiatief van de stichting Leve de Bouwput om stadsbewoners op een andere manier naar een bouwplaats te laten kijken. Baartmans werkt vrijwel altijd met licht. Vorig jaar bracht hij een soortgelijke installatie aan in drie kranen op het Westerdokseiland aan de zuidelijke IJ-oever. “Ik wil de verrassing en verwondering, en vooral de kick in het spel voorop stellen”.
Baartmans beoordeelt de bereidheid van de bouwbedrijven om mee te werken als wisselend. Eén bedrijf was direct enthousiast. Er is volgens hem een groot verschil tussen de directiekamers waar enthousiasme is voor zijn werk en de bouwplaats. “Voor een uitvoerder geldt al gauw dat je tijdens het inrichten van de kranen in de weg loopt.”
Videobeelden van het project zijn te zien op www.cobouw.nl.

Reageer op dit artikel