nieuws

Leidenaar al jaren overhoop met BAM

bouwbreed Premium

In het conflict tussen de Leidse huizenbezitter Charles Witteman en de Bunnikse bouwer BAM wordt binnen enkele weken een uitspraak gedaan. Partijen zijn inmiddels uitgenodigd op 17 januari hun zienswijze te geven op de zitting bij het Garantie Instituut Woningbouw (GIW) in Rotterdam. De uitspraak is bindend.Witteman, die een hoveniersbedrijf runt aan huis, kocht in 2000 een zogenoemde bedrijfswoning aan de Fitterstraat 9. Beneden is 90 vierkante meter opslagruimte, boven kantoor en een woning.

“Vanaf het begin ging er van alles mis”, zegt hij. “Al tijdens de bouw constateerde ik dat. De uitvoerder, ene Robert, heb ik er diverse malen op gewezen, dat de bouwmethode risicovol was. De huizen zijn in tunnelbouw gebouwd; dat wil zeggen dat muren en plafond uit één stuk in beton gegoten zijn.”
“Maar de overspanning van bijna 7 meter is gewoon te groot. En er begint nu van alles door te zakken. De gevels staan er min of meer los in. De binnenspouw bestaat uit losse kalkzandsteenblokken. De verankering in de vloer met brackets is onvoldoende. Als ik tegen de gevel duw, springen de voegen uit de muren. Het is in mijn ogen gevaarlijk”.
Op zijn initiatief is voor zijn buurt van 31 woningen een kopersvereniging opgericht. Het bouwplan bestaat in totaal uit 150 woningen. En Witteman heeft een jurist in de arm genomen. Die beschikt inmiddels over een fikse stapels dossiers. Want Witteman heeft al overal aangeklopt: onder meer Vereniging Eigen Huis, onderzoeksinstituut Intron, GIW en uiteraard BAM zelf.
“Diverse instanties hebben geconstateerd dat de gevels instabiel zijn”, aldus Witteman. “Maar de bouwer doet niks.”

Jurist

Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis zegt: “Ik kan niet overzien of er een opleveringskeuring is geweest. Maar als men het had gevraagd, zouden we een jurist erop hebben gezet. Maar het is duidelijk: als er onderzoek door een deskundige is gedaan en hij constateert gebreken, moet de aannemer herstellen.”
Bij het GIW wacht men de zitting af: “Bij een conflict rapporteert een deskundige, daarna is de zitting en dan volgt een bindend vonnis. Maar de procedure loopt nog. Eind september is er een deskundigenrapport uitgebracht en binnenkort is de zitting. Even afwachten dus.”
Aannemer BAM was niet bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel