nieuws

Kopenhagen krijgt duurzame havenkade

bouwbreed

Vijftig kuub FSC-gecertificeerd Azobé-hout is verwerkt in de kade van de Nyhaven in Kopenhagen. Wijma leverde horizontale damwandplanken, palen en zware bovenregels.

Vijftig kuub FSC-gecertificeerd Azobé-hout is verwerkt in de kade van de Nyhaven in Kopenhagen. Wijma leverde horizontale damwandplanken, palen en zware bovenregels.
De houthandelaar uit Kampen slaagde er begin dit jaar als eerste in een concessie in tropisch Afrika te certificeren volgens de criteria van FSC. Sindsdien is er duurzaam geproduceerd Azobé-hout verwerkt in projecten in Nederland en België. In Denemarken staat volgens Wijma-directeur Ad Wesselink ook een aantal projecten op stapel. Maar daarvan heeft de Nyhaven in Kopenhagen veruit de grootste symbolische waarde, vanwege de strijd die het stadsbestuur leverde met de milieubeweging. Die bekritiseerde de stad aanvankelijk voor het beleid om inkoop van duurzaam hout gefaseerd in te voeren. Inmiddels zit de stad op 100 procent duurzaam hout en is de kritiek omgeslagen in lof. De renovatie van de kade nam een paar jaar in beslag. De eerste 400 meter werd uitgevoerd met legaal maar niet aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout. Alleen voor de laatste 100 meter leverde Wijma het FSC-gecertificeer de Azobé.

Reageer op dit artikel