nieuws

Klusmarkt dringt zwartwerken en discriminatie terug

bouwbreed Premium

Het is prima mogelijk op verantwoorde wijze in Nederland een markt voor klusjes te ontwikkelen. Een formele markt voor werk in en om het huis is fraudebestendig en kan een positief effect hebben op de werkgelegenheid. Dit stellen werkgevers, werknemers en gemeenten in een vervolgadvies van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI).

Volgens de RWI vermindert het voorstel de huidige ongelijkheid tussen het zwarte en het witte circuit. Vooral hoog- en laagopgeleide vrouwen profiteren van de plannen. ”Wanneer bijvoorbeeld hoogopgeleide vrouwen meer huishoudelijk werk legaal kunnen uitbesteden, krijgen ze zelf meer gelegenheid om op hun eigen opleidingsniveau op de arbeidsmarkt te participeren”, aldus de RWI.
De raad houdt vast aan twee varianten. Een optie is klussen tot een bedrag van maandelijks 500 euro vrij te stellen van belasting en premieheffing. In de andere variant zijn de kosten voor de werkzaamheden fiscaal aftrekbaar. VNO-NCW, de FNV en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben het plan goed ontvangen. ”Positief is dat zwartwerken erdoor wordt teruggedrongen en dat het ruimte biedt aan reguliere bedrijven. Wij onderschrijven dit vervolgadvies dan ook van harte”, aldus Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW. Volgens Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV, biedt het advies goede kansen voor werknemers en levert het voor iedereen voordelen op.

Reageer op dit artikel