nieuws

‘Kerstuitverkoop’ Belgische overheidsgebouwen

bouwbreed Premium

De federale paarse regering moet nog vóór 29 december minstens 565 miljoen euro vinden om de begroting voor dit jaar niet in het rood af te sluiten. Daarom moeten tussen nu en die datum versneld 80 overheidsgebouwen worden verkocht in een soort kerstuitverkoop.

De uitverkoop van overheidsgebouwen, die daarna door de Belgische staat opnieuw worden gehuurd, had eigenlijk in augustus moeten plaatshebben. De Belgische regering wilde toen de overheidsgebouwen onderbrengen in een vastgoedmaatschappij en koos daarvoor zonder enige mededingingsmogelijkheid voor de concurrentie de vastgoedgroep Cofinimmo uit. Die moest de gebouwen dan verkopen voor de staat voor een bedrag van 593 miljoen euro.
Maar de vastgoedmaatschappij Befimmo en de verzekerings- en beleggingsmaatschappij Axa pikten de constructie, die de federale regering met Cofinimmo had opgezet, niet. Ze stapten naar de Belgische Raad van State die de aanwijzing van Cofinimmo door de regering schorste, waardoor de regering-Verhofstadt plotseling werd geconfronteerd met een enorm begrotingstekort van bijna 600 miljoen euro. Ze probeert nu alsnog het gat te dichten door oprichting van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM), die een vastgoedmaatschappij zal oprichten, waarin de regeringsgebouwen worden ondergebracht. Daarna zal een privé-partner aangewezen worden die een belang van 90 procent in de nieuwe vastgoedmaatschappij zal nemen terwijl 10 procent in handen van de overheid blijft, d.w.z. van de FPIM. Voor de aanwijzing van de nieuwe vastgoedmaatschappij is in allerhaast een openbare aanbesteding uitgeschreven om te voorkomen dat de Raad van State opnieuw stokken in de wielen steekt.
Nadat het parlement de operatie heeft goedgekeurd, wordt de nieuwe regeling uiterlijk op 28 december in het Belgische Staatsblad gepubliceerd. Cofinimmo, Befimmo en Axa behoren tot de maatschappijen die zich kandidaat hebben gesteld, maar de voorkeur van de federale regering gaat uit naar Cofinimmo, waarmee bepaalde ministers en ambtenaren financiële banden zouden hebben.

Reageer op dit artikel