nieuws

Kamer ruziet over arbeidsmarkttoets

bouwbreed Premium

De Tweede Kamer is gisteren tijdens het vragenuur hard gebotst met staatssecretaris Van Hoof (sociale zaken) over het vervallen van de arbeidsmarkttoets voor de bouw. Vandaag wordt er verder over gesproken.

De Tweede Kamer voelt zich geschoffeerd door Van Hoof. De pijn zit hem in het feit dat de staatssecretaris de arbeidsmarkttoets afgelopen zondag onder andere heeft vrijgegeven voor de bouw. Dit had hij drie dagen daarvoor niet tijdens een overleg met de Kamer gezegd. “U wist het al terwijl u met ons aan het praten was. Het is absurd dat u het dan niet meldt”, zei Kamerlid Jet Bussemaker (PvdA). Zij vindt dat Van Hoof daarmee ook een verkeerd signaal afgeeft aan de sociale partners. “Die gaan nu achterover leunen waarmee de datum van 1 maart voor open grenzen in gevaar komt.”
De PvdA wil dat sociale zaken meer gaat doen om werkloze bouwvakkers aan het werk te helpen. “Zo’n 19.000 bouwvakkers, tweederde boven de 45 jaar, zitten nog in de bakken van het CWI.”
Van Hoof zei echter dat er in de bouw wel degelijk behoefte is aan Poolse bouwvakkers. Uit zijn cijfers blijkt dat er bij CWI 17.000 niet werkende werkzoekenden ingeschreven in de bouw zijn; waarvan 6665 ouder zijn dan 50 jaar. Het aantal dat de zogenaamde fase 1-status heeft, dat zijn de bouwvakkers die direct aan de slag kunnen, is veel lager: 2600. Het aantal vacatures in de bouw is 7.095, zei de staatssecretaris. “De vraag is dus hoger dan het aanbod”, rechtvaardigde hij zijn beleid om de toets voor de bouw te laten vervallen. Ook de WW-uitkeringen in de bouw dalen snel, weet Van Hoof. Tussen januari en oktober is het aantal uitkeringen gedaald met 25 procent: van 6978 naar 5260 uitkeringen. “Daarmee is het WW-percentage onder de 4 procent gedaald.”
Sinds zondag is de arbeidsmarkttoets afgeschaft voor zestien sectoren, waaronder de bouw. De toets zorgt er voor dat werkgevers eerst kijken of er Nederlandse werknemers zijn die het werk kunnen invullen. Met het wegstrepen van de toets is het makkelijker geworden voor Polen en werknemers uit zeven andere ‘nieuwe’ EU-landen om deze vacatures in te vullen.
Van Hoof reageerde gisteren tamelijk gepikeerd. Volgens hem haalt de Kamer verschillende dingen door elkaar. “Het lijkt wel alsof ik tegen doven sta te praten.”

Reageer op dit artikel