nieuws

Het promoten van hout als levenswerk

bouwbreed

Hout loopt als een rode draad door het leven van Joop Wolff (59), houtadviseur, houtpromotor en docent aan het Hout Opleidings Centrum. Aan de vooravond van zijn prepensioen brengt de man die 44 jaar werkzaam is geweest in de houtsector, een ode aan dit natuurproduct. “In ieder plankje is zoveel te zien.”

De bouw enthousiasmeren om vaker gebruik te maken van hout. Dat is de missie Wolff, die opgroeide tussen het hout: vader en opa werkten in een bomenzagerij en een houtdraaierij. Wolff’s houtcarrière begon in 1962, toen hij als kwaliteitssorteerder ging werken bij een houthandel. “In de avonduren volgde ik cursussen aan de Houtacademie. Daar leerde ik hout door en door kennen, van de poriën tot wat je er uiteindelijk mee kunt”, vertelt Wolff op het kantoor van Centrum Hout, het voorlichtings- en onderzoeksinstituut voor de houtsector. “We leerden over het ontstaan van de wereld en van hout, en over houtsoorten uit allerlei landen.”
In 1978 kwam Wolff in dienst bij het Hout Voorlichtings Instituut, wat nu deel uitmaakt van Centrum Hout. “Daar beantwoordde ik telefonische vragen van architecten, aannemers en particuliere houthandelaren. Alleen maar vragen beantwoorden vond ik te passief, dus ben ik die voorlichtingsfunctie langzamerhand steeds meer uit gaan bouwen. Ik begon met het geven van lezingen en cursussen, en ik ging op beurzen staan. Vooral op de Bouwbeurs deed ik enorm veel. Ook heb ik een architectenspreekuur opgezet, en ging ik samen met architecten naar projecten kijken. Daar gaf ik ze een duwtje in de rug om meer gebruik te maken van hout.”

Helpen

Steeds vaker wist de houtbranche hem te vinden. “Dan werd ik bijvoorbeeld gebeld door een houthandel. Een klant van hem was bezig met een groot project, waar hij materialen voor bestelde die volgens de houthandelaar niet geschikt waren. Of ik even kon helpen?”
Ook kreeg Wolff regelmatig tekeningen onder zijn neus geschoven met het verzoek om commentaar. “Van het gemeentehuis in Enschede tot een woonwijk in Den Bosch en het ziekenhuis in Hilversum, van alles kwam voorbij. Ik keek dan naar de keuze van de houtsoort, de kwaliteit en de wijze van verwerking. Vooral in de houtafmetingen en de detaillering kom je vaak fouten tegen: de gevelbekleding, kozijnen, damwanden.”
Het promoten van het gebruik van hout is het levenswerk van Wolff geworden. Hij promootte de houtskeletbouw en het gebruik van hout in gevelbekleding. Goede herinneringen bewaart hij in dat verband aan het Kapla-systeem, oftewel het kant-en-klaar plaatsen van kozijnen. “Dat systeem had als grote voordeel dat door de bouw geen schade kon ontstaan aan de kozijnen, omdat deze er pas op het allerlaatste moment in werden geplaatst. Een geweldig systeem, wat tevens de mogelijkheid bood om andere houtsoorten te gebruiken. Door Kapla had je meer controle over je eigen product. Het moest alleen nog wél onder de aandacht gebracht worden, omdat de bouw zo gewend was om eerst de kozijnen erin te doen, en daar vervolgens omheen te metselen. Pas toen we via het Centrum dit systeem gingen promoten, werd het toegepast.”
Gevraagd naar het bijzondere van hout, beginnen Wolffs ogen te stralen. “Hout is aaibaar, een natuurproduct. In ieder plankje zit zoveel variatie, over hout blijf je leren. Iedere houtsoort heeft weer andere eigenschappen.”

Milieuaspect

En vlak het milieu-aspect van hout niet uit, benadrukt Wolff. “Hout is het verst op het gebied van milieukeurmerken. Als ik met milieu-organisaties praat, geven ze allemaal de voorkeur aan hout. Zelfs het kantoor van het Wereld Natuur Fonds is van hout. Natuurlijk is er ontbossing, maar de houthandel is daar echt niet de oorzaak van. Bossen worden vaak gekapt voor de productie van aluminium, of om er sojabonen voor in de plaats te planten. Met bossen moeten we zeker voorzichtig omgaan, maar het is niet eerlijk om altijd maar met een beschuldigende vinger naar de houthandel te wijzen.”
Van afscheid van het hout is geen sprake, verzekert Wolff: hij is bezig met de oprichting van een houtvoorlichtingsbureau en een architecteninformatiecentrum. “Ik wil er nog steeds zijn voor studenten en bedrijven. Ik blijf dan ook nog wel wat doen voor het Hout Opleidings Centrum, maar veel meer op vrijblijvende basis. Alle kennis die ik in de loop van de tijd heb vergaard, wil ik kwijt. Vooral aan de CE-markering besteed ik veel aandacht. Het is belangrijk dat mijn studenten precies weten wat ze op dat gebied te wachten staat. Het heeft allemaal met motiveren te maken”, glimlacht Wolff. “Hoe meer mensen ik enthousiast kan maken over hout, hoe meer dit product in de bouw gebruikt zal worden. En het is geweldig om andere mensen alles over hout te leren. Of het nu gaat om studenten of om kinderen met wie ik in timmerclubjes probeer uit te leggen wat er allemaal mogelijk is met hout.”
Of hij nooit heeft overwogen iets anders te gaan doen? “Dat kan niet”, zegt hij vol vuur. “Iets anders, dat is gewoon niet mogelijk.”

Reageer op dit artikel