nieuws

Gebrandmerkte bouwsector nog lang niet weerbaar

bouwbreed Premium

De bouw is nog erg kwetsbaar, constateert scheidend voorzitter Jan Hovers van de Regieraad Bouw. Er is al veel verbeterd, maar de sector is gebrandmerkt en dat werkt af en toe nog door. De paniekreactie op het opduiken van een waarschijnlijk valse schaduwboekhouding acht hij typerend.

Hovers waarschuwt ook in de toekomst rekening te houden met incidenten. De bouw moet leren daar beter mee om te gaan, want paniek is een slechte raadgever. De laatste paar jaar is het imago van de sector weer langzaam aan het herstellen en normaliseren de betrekkingen met opdrachtgevers. Als op deze manier een paar incidenten escaleren, ligt het broze imago zo weer in duigen, waarschuwt hij.
“De commotie van de afgelopen weken met de bijbehorende krantenkoppen spreken boekdelen. De sector schrikt en dat is niet erg, maar je moet het niet overdrijven”, vindt de voorzitter van de Regie­raad. “Eén mogelijk vermoeden wordt gebracht als absolute zekerheid. Zo werken de media tegenwoordig, maar daar moet je op inspringen, want de schade aan het imago kan enorm zijn.”
De opgedoken schaduwboekhouding van een dochter van VolkerWessels lokte de afgelopen weken heftige reacties uit. Het document is waarschijnlijk vervalst door een wraaklustige oud-werknemer. Een eerste onderzoek heeft aangetoond dat de genoemde projecten en bedragen waarmee Boender en Maasdam zou hebben gewerkt niet overeenkomen met de werkelijkheid.
Desondanks is de NMa er bovenop gedoken en in de politiek werd al gepleit voor heropening van de parlementaire enquête. De bouwsector zelf was geschokt en had de neiging weer stil in een hoekje te gaan zitten. Precies de reden waarom oud-minister Brinkhorst van Economische Zaken de oud-topman van Océ en Stork vier jaar geleden vroeg het vernieuwingsproces in de bouw vlot te trekken.
Hovers is ervan overtuigd dat de grootschalige bouwfraude uit het verleden voorgoed is gestopt. Het publiek bekendworden van de praktijk van vooroverleg en opzetjes heeft de sector grote schade toegebracht. “Dat heeft de sector aan zichzelf te danken, maar die jd ligt echt achter ons. De sector heeft een onomkeerbare vernieuwingsslag ingezet.” Een proces dat minimaal vijftien jaar in beslag gaat nemen, maar zich niettemin als een olievlek over de sector verspreidt. Er is nog een wereld te winnen volgens Hovers waarbij vooral de marketing nog ver is achtergebleven. Jezelf verkopen en luisteren naar de wensen van de klant is iets waar de sector nog weinig kaas van heeft gegeten. Daar hoort ook het adequaat reageren op incidenten bij.
Op pagina 3:
Hovers: Bouwinnovaties liggen voor het oprapen.

Reageer op dit artikel