nieuws

Gaspijpleiding tussen Nederland en Engeland in werking gesteld

bouwbreed Premium

De eerste pijpleiding die Nederland verbindt met het Verenigd Koninkrijk is begonnen met gastransport van Nederland naar Engeland.

Het gaat om de onderzeese Balgzand-Bacton Leiding (BBL). “Met een capaciteit van 1,75 miljoen kubieke meter per uur kan de nieuwe leiding ongeveer 15 miljard kubieke meter gas per jaar vervoeren”, aldus een toelichting van BBL Company, een samenwerkingsverband tussen E.ON Ruhrgas, Fluxys en de N.V. Nederlandse Gasunie.
Met de BBL kan Groot-Brittannië extra volumes aardgas importeren vanuit het Europese continent. Voor Engeland is dat een uitkomst omdat de vraag naar aardgas stijgt en de eigen productie hiervan afneemt. Die ontwikkeling maakt dat het land steeds meer is aangewezen op het importeren van aardgas uit andere landen. “Het jaarverbruik in Groot-Brittannië is nu 100 miljard kubieke meter, de BBL kan dus zorgen voor 15 procent van de gasbehoefte”, aldus een toelichting. “Eind vorig jaar dreigde zelfs een tekort aan aardgas in Engeland.”
De pijpleiding heeft een lengte van 235 kilometer waarvan 230 kilometer onderzee. De kosten bedroegen 500 milljoen euro. De aanleg van de 36 inch pijpleiding heeft minder dan twee jaar geduurd. Bij de bouw werd gebruik gemaakt van het nieuwe elektrisch aangedreven compressorstation in Anna Paulowna in Noord-Holland.

Reageer op dit artikel